EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новият брак на "Амазон"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новият брак на "Амазон"

mail13:00 | 08.08.2013прегледи 578 коментарикоментари 0


Издателската компания "Вашингтон пост къмпани" реши да продаде вестниците си, включително водещия си всекидневник "Вашингтон пост", на основателя на компанията за електронна търговия "Амазон" Джеф Безос за 250 милиона долара, предаде Ройтерс. Стъписващият ход идва на фона на безпрецедентни предизвикателства на вестникарския пазар, притиснат от падащи тиражи и свиващи се рекламни приходи. Председателят и главен изпълнителен директор на "Вашингтон пост" Доналд Греъм, чиито семейство притежава авторитетния вестник, заяви, че бъдещето му ще бъде по-добре гарантирано при нов собственик. "Доказаният технологичен и делови гений на Джеф Безос, дългосрочният му подход и личната му почтеност го правят уникално добър нов собственик на "Вашингтон пост", подчерта Греъм.

Продажбата на "Вашингтон пост" на Джеф Безос звучи като епилог на поема, пише в електронното си издание британският в. "Гардиън". Американска институция е купена от интернет предприемач, част от елита на Силициевата долина, чийто мълниеносен възход  към баснословното богатство съвпадна със свиването на галактиката на влиятелните марки, родени преди ерата на микропроцесорите, посочва изданието.
Сделката е първата покупка на вестник от над едно десетилетие, която разтърси американската журналистика от сомнамбулната разходка към забвението и жиците забръмчаха с нещо, различно от лоши новини. Дали обаче това ще промени повествованието за един неизбежен упадък, след като преуспялото дете на новата икономика хвърли малко джобни пари за вестник с международна значимост, но с несигурно бъдеще, пита "Гардиън".

Безос е сред малкото главни изпълнителни директори на корпоративна Америка, които отказват да се подчинят на изискванията на Уолстрийт за тримесечни печалби, отбелязва Ройтерс. От създаването на Амазон през 1994 година той често разстройва инвеститорите, харчейки големи суми за дългосрочни инвестиции, дори ако това означава да не отговори на очакванията на анализаторите и да срине акциите на компанията. Подходът на Безос го прави подходящ собственик на вестникарски бизнес с дълга история, но и с много проблеми като  "Вашингтон пост".
""Пост" получава търпелив, взискателен и с богато въображение собственик - качества, които журналистите би трябвало да посрещнат с отворени обятия", отбелязва експерт.
Американското сп. "Форбс" оценява състоянието на 49-годишния Безос на 25 млрд. долара, допълва Асошиейтед прес. Бизнесменът, който купува "Вашингтон пост" като частна инвестиция, е вложил
пари в еклектична смес от компании чрез дружеството Безос експидишънс (Bezos Expeditions), включващо и сайта за бизнес новини Бизнес инсайдър (Business Insider), както и социалната платформа Туитър (Twitter).

 


Тагове: Амазон, вестник
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4212