EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите „победители” на рецесията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите „победители” на рецесията

mail13:15 | 02.09.2009прегледи 569 коментарикоментари 0


 

Над две трети от компаниите, производители на потребителските стоки по света, отчитат постигане на целите си по отношение на ефективното свиване на разходите заради  рецесията. В сравнение с компании в другите сектори, фирмите в областта на потребителските стоки виждат по-големи възможности за по-нататъшно намаляване на разходите, особено в дистрибуторската мрежа. В това отношение се вижда възможност за  62% допълнителни печалби. В другите сектори компаниите прогнозират възможност само за 48% потенциални печалби. Това е изводът от проучване, публикувано неотдавна от Ernst&Young  - Opportunities in Adversity.
Проучването е направено сред членове на директорските бордове в различни индустрии. От резултатите става ясно, че индустрията на потребителските стоки се справя по-добре от много други сектори по време на рецесия. Въпреки застоя при потребителското търсене, много от компаниите, произвеждащи потребителски стоки, са реагирали своевременно и адекватно по отношение на ценообразуването, разходите, снабдяването, работата с  клиенти и оборотния капитал, извличайки максимална полза за бизнеса.
Хауърд Мартин, ръководител на глобалния отдел „Потребителски стоки” в Ernst&Young , коментира: „Като цяло компаниите, произвеждащи потребителски стоки, се справят с рецесията сравнително добре. От части това се дължи на естествената устойчивост на голяма част от сектора към спадове. Но също така и отразява способността на тези компании да изпълняват по-бързо и лесно много от инициативите за подобряване на дейността, които са били предприети още преди кризата.”
В последно време фокусът се поставя върху управлението на оборотния капитал. 80% от отговорилите представители на сектора на потребителските стоки са направили цялостен преглед на паричните си средства и паричните потоци. За сравнение – това са направили 73% от компаниите в останалите сектори. Компаниите в областта на потребителските стоки са показали последователен подход към подобряването на ефективността и ефикасността на дистрибуторската мрежа и оперативната дейност. Въпреки всичко това 62% от анкетираните производители на потребителски стоки вярват, че работата им далеч не е приключена и вече търсят начини за допълнителни намаления на разходите през следващите 12 месеца.
„Ако програмите за ефективност както на дистрибуторската мрежа, така и на оптимизиране на цените се извършат правилно, те биха станали част от ДНК-то на организациите, помагайки на редица компании да станат пазарни лидери и да бъдат по-устойчиви по време на рецесията”, допълва Мартин.
Планът за действие на компаниите в сектора на потребителските стоки според проучването включва по-решителни действия от предприетите от конкуренцията, значително ускоряване на времето за пускане на нови стоки на пазара (56%) и разширяване на пазарното присъствие – не само в основните, най-бързо развиващи се страни като Китай, Русия и Индия, но и в  други държави в Азия, Южна Америка и Африка (41%).
„Веднага след като световната икономика излезе от рецесията, компаниите, които са по-добре подготвени да увеличават растежа си на глобално ниво, ще бъдат безспорните победители в сектора. Нещо повече, тези компании ще използват трудните времена в своя изгода - да влязат в най-добра форма, така че да могат максимално да се възползват, когато настъпят по-добри времена”, споделя Мартин.
За проучването
Представителната извадка на 39 компании в сектора за потребителски стоки е взета от участниците в по-голямо проучване, в което се включиха  569 бизнес лидери от цял свят и от всички видове индустрии. Над 50% от анкетираните мениджъри са от компании с годишни приходи над $1 млрд. Проучването е извършено през юни 2009.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg