EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите такси за лични документи приети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите такси за лични документи приети

mail14:51 | 24.02.2010прегледи 2868 коментарикоментари 0


Издаването на лична карта ще струва 18 лв., свидетелство за управление на МПС – 25 лв., паспорт с биометрични данни – 40 лв., реши кабинетът, като промени тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
При формирането на таксата за издаване на лична карта е отчетен и социалният елемент, тъй като картата е задължителен документ за българските граждани. Макар и по-висока с 10 лв. от досегашната, таксата за издаване на паспорт с биометрични данни остава значително по-ниска от средната в държавите-членки на ЕС, която е около 45 евро.
Предложените единични цени на новите български лични документи се базират на извършен анализ и разработена методика за изчисляването им, при която са отчетени необходимите материално-технически и административни разходи – консумативи, разходи за технически средства за производство, вложен труд и експлоатационни разходи.
При формирането на единичната цена на документите се запазват пропорциите в цените за експресна, бърза и обикновена услуга съобразно сега действащата тарифа. Остават и съществуващите преференции. Лицата между 14 и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се заплаща само 25% от стойността на обикновената услуга, а за следващ – 50 на сто. Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст. Те ще дължат такса равна на едва 25% от таксата за паспорт. Лицата между 58 и 70-годишна възраст заплащат 60% от обикновената услуга за лична карта, 50% от таксата за паспорт и 44% от таксата за свидетелство за управление на МПС. Хората с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност ще заплащат 10% от стойността на обикновената услуга за издаване на лична карта, 12% - от таксата за свидетелство за управление на МПС и 7% - от таксата за паспорт.
С оглед стартиране на новата технология по издаване на български лични документи с електронен носител на информация със записани биометрични данни се предлага да бъдат освободени от заплащане на такси при издаване на документ със срок на валидност на повредения документ лицата, които представят е-документа и увреждането му е причинено от скрити недостатъци в електронния носител на информация и компонентите, свързани с него. При използването на тази технология, гражданите няма да правят допълнителни разходи за снимка и заявление, тъй като те са включени в процеса по издаването на документа.
Предвижда се до създаване на технически и организационни условия за приемане на заявления за издаване на български лични документи с електронен носител на информация таксите да останат същите като досега.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg