EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Новите договори с ТЕЦ "Марица"1 и 3 + последствия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите договори с ТЕЦ "Марица"1 и 3 + последствия

mail18:20 | 10.04.2015прегледи 3561 коментарикоментари 0


Елица Стефанова

Очаква се Националната електрическа компания да спести около 1 млрд. лв. до края на действието на дългосрочните договори с ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“. На годишна база НЕК ще спести близо 100 млн. лв. Това става възможно, след като на церемония в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова бе подписана промяна в споразуменията с двете централи. Новите договорености регламентират намаляване на цената за разполагаемост по двата договора общо с 31% - 17% за ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ и 14% за ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1“, без да се увеличава техният срок. От своя страна НЕК се ангажира да изплати изцяло просрочените си задължения към двете централи в размер на общо 700 млн. лв. Постигнатият компромис се счита за прецедент в българската енергетика.

Заиграване с процентите

Според изчизленията на експерти реално намалението на общата цена, която включва енергия плюс разполагаемост, ще бъде около 9%. В числа това означава, че в следващите десет години, когато изтича договорът с двете централи, НЕК ще си спести разходи за 1 млрд. лева.

В. „Капитал” прави други изчисления. В споразумението с "Ей И Ес" държавата се е съгласила да увеличи разполагаемостта на централата с 500 часа годишно. Това означава, че НЕК ще трябва да преведе допълнително над 20 млн. лв. годишно на централата. Така ефектът в крайната цена ще е намаление със скромните 4%. При "КонтурГлобал" такова допълнение няма. От компанията уточниха, че ефективното намаление на тяхната цена за разполагаемост е под 13%.
Разполагаемостта служи за покриване на постоянните разходи на ТЕЦ-овете и за изплащане на инвестициите на мажоритарните собственици - американските AES и ContourGlobal. Тоест двете компании могат да си позволят по-ниските цени както с преструктуриране на дейността си в България, така и с намаление на възвращаемостта си.
По този начин крайната цена на електроенергията, която включва както разполагаемостта, така и фактически произведената енергия (чиято цена не се променя), е различна при двете централи. При "КонтурГлобал Марица-изток 3" пада със 7%, а при "Ей И Ес Гълъбово" - 4%, показват изчисления на изданието, базирани на финансовия модел на двете дружества.

По думите на депутата от БСП Явор Куюмджиев за Дарик има две заблуди - че не става въпрос за 30 на сто намаление на цената, а за 17 процента на едната централа и 14 на сто за другата. Втората заблуда според Куюмджиев се отнася за цената на изкупуваната електроенергия. „Става въпрос за така наречената цена за разполагаемост. Това е намаляване на цената на неизкупената енергия, защото и двете централи имат договори, в които има така наречената клауза take or pay, тоест вземай или плащай, като не вземаш, пак плащаш само че за това че не си взел електроенергията. Или по друг начин казано - намалява се цената, която НЕК плаща на централите за непроизведена енергия. Цената за произведената електроенергия продължава да е същата и да бъде многократно по-висока от пазарната цена", коментира Куюмджиев.

От цифрите по-долу става ясно, че електроенергията от американските централи е два пъти по-скъпа от тази от държавната ТЕЦ "Марица".

 Цената, която плаща в момента НЕК за електроенергия е следната:

От ТЕЦ „МАРИЦА-ИЗТОК 3” - 190,73 лв./МВтч

От ТЕЦ “МАРИЦА-ИЗТОК 2” - 62,79 лв./МВтч

От ТЕЦ “МАРИЦА-ИЗТОК 1” – 126,75 лв./МВтч

Какви са задълженията на НЕК към американските централи - 300 млн. лв. към "Контур Глобал" и 388 млн. лв. към "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1". От думите на Петкова стана ясно, че НЕК трябва да се разплати с двете американски централи до края на юни. "НЕК не разполага с такъв ресурс, който да му позволи да се разплати с тези задължения. Затова ще осигурим кредит, който ще позволи да се разплатим с двете американски централи. Този заем няма нищо общо с 16-те млрд. лева. Това ще е друг кредит, който БЕХ ще изтегли, за да може НЕК да се разплати", поясни Петкова. По данни от 30 септември 2014 г. дългосрочните задължения на БЕХ са в размер на 1163 млн. лв.

„Днешният ден е много важен за енергийния отрасъл, тъй като вече близо две години се говори за необходимостта от преразглеждане на договорите, но досега това не беше направено. Радвам се, че нашият екип успя да постигне тези споразумения, които ще съдействат за намаляване на финансовия дефицит в системата“, каза след подписването министър Теменужка Петкова. Тя подчерта, че договорените промени няма да доведат до намаление на цената на електроенергията, а ще позволят стабилизиране на НЕК.

„Преговорите ни бяха трудни, но се споразумяхме, защото имаме доверие на правителството, че е решено да стабилизира енергийния сектор“, посочи президентът на бизнес звено „Европа“ в „ЕЙ И ЕС“ Хулиан Небреда.

"Подписването на Споразумение за основните параметри преди планираните промени в Споразумението за изкупуване на електроенергия от КонтурГлобал Марица Изток 3 е важна стъпка в процеса на финансово оздравяване на българския електроенергиен сектор и участниците в него и елиминиране на големите задължения, натрупани към КГМИ3. В продължение на много години, НЕК функционира в условия на годишен финансов дефицит, спрямо който не са били вземани мерки от предишните правителства. Затова днес ние с удоволствие работим с настоящата администрация, тъй като тя предприема конкретни действия за оздравяване на сектора. Незабавното изплащане на близо 165 млн. евро към КГМИ3, заложено в Споразумението за основните параметри, е пълният размер на задълженията на НЕК към КГМИ3, което от своя страна ще позволи на компанията да изплати 60 млн. евро на своите доставчици на лигнитни въглища. По този начин ще се намали взаимната задлъжнялост, която към настоящия момент е повсеместно явление в сектора. КонтурГлобал смята, че ползата от пълното изплащане на дължимите суми и съгласието й да намали цената за разполагаемост с малко по-малко от 13% са адекватни стъпки с оглед на сегашната ситуация. Това каза изпълнителният директор на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ Гари Левсли.

Как ще се отразят договорите на цената тока и на НЕК?

Споразуменията между НЕК и американските централи няма да повлияят на цената на тока. Това заяви в предаването "Добро утро, България" на Радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той обясни, че американските централи не губят нищо в резултат на този преговорен процес, а НЕК няма да харчи 100 милиона лева на годишна база. „За първи път от толкова години виждам резултат от едни перфектно проведени преговори с прилагане на най-модерните математически методи и постигане на равновесие, както казват англичаните „win-win”, а българите определят ситуацията като „И вълкът сит и агнето цяло“, посочи проф. Тасев. Той обясни, че подписаните споразумения не касаят цените на електроенергията за битовия потребител. „С тази стъпка се намалява тази системна задлъжнялост, която се формира в НЕК и тя по различни оценки е от порядъка на 700-900 млн. лв на годишна база. Със споразуменията се предприемат много сериозни стъпки, за да се ликвидира една взаимна задлъжнялост в енергетиката. Привлича се допълнителен ресурс, за да може НЕК да се разплати с американските централи, те да се разплатят с мините, те от своя страна да се разплатят със своите подизпълнители“, коментира енергийният експерт.
Проф. Атанас Тасев каза още, че в един момент политиците ще трябва да признаят, че дълги години са допускали една принципна грешка – да потискат пазарния ръст на цената на електроенергията.

В подкрепа на думите на Тасев идва коментарът на Оливие Маркет – изпълнителен директор на AES – България, който заяви пред Хоризонт, че АЕS ще изплати на 100% задълженията си към „Мини Марица – Изток“. „Чрез това решение ние се опитваме да гарантираме финансовата стабилност на НЕК, която е изключително важна. На първо място, уговорката е за пълно изплащане на забавените задължения, които НЕК има към нас. Маркет подчерта, че цената за крайния клиент се определя не от АЕS, а от КЕВР:
„Промените в договора за дългосрочно изкупуване тепърва трябва да бъдат „облечени в правна форма. С работата ще се заемат юристи и на двете страни – AES и НЕК. Бордът на директорите на AES също трябва да одобри споразумението. Освен това и банките-кредитори на проекта също трябва да дадат одобрение.
Без да съм абсолютно сигурен, струва ми се, че споразумението от българска страна трябва да получи одобрение и от регулаторната комисия.
Цената на произвежданата от AES eнергия отразява и факта, че това е най-модерната, най-новата, най-екологичносъобразната централа в Българя”, подчерта Маркет.

Управляващите крият писмото от ЕК, която обявява договорите с американските централи за неправомерна държавна помощ. Това заяви депутатът от БСП Явор Куюмджиев за Дарик. В коментар за предоговарянето на договорите с ТЕЦ „AES Марица изток 1" и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3" , той обясни, че се търсят евтини пиар ефекти, а не решение. Куюмджиев попита защо се укрива писмото от ЕК, което всъщност дава възможност на правителството да прекрати договорите изцяло.
Общите разходи на НЕК, които ще намалеят ще бъдат под 100 милиона лева на година, обясни Явор Куюмджиев.
Социалистът обясни, че в крайна сметка няма да има никакъв ефект върху цената за потребителите, а само ще се намалят разходите на НЕК. Но има два други проблема - споразумението влиза в сила след като НЕК плати 800 милиона лева при обща задлъжнялост на компанията от около 3.5 милиарда лева и няма институция, която да им даде 800 милиона лева.
До момента няма официален отговор от Министерството на енергетиката получено ли е писмо от Европейската комисия с подобно съдържание.

Предоговарянето на договорите с „Мариците” е добра новина. Аз очаквах още по-голяма отстъпка да бъде постигната след предоговарянето, коментира в парламента Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Сделката все пак е успех, тъй като държавата я постига единствено срещу съгласието НЕК да изплати накуп дължимите на двете централи пари, коментира „Капитал”. Опитите цената да бъде свалена едностранно от НЕК - както през миналата година се опита да направи кабинетът на Пламен Орешарски, щеше да предизвика поредица от съдебни дела, както заплашиха двете централи. "България е правова държава и ако ние бяхме почнали да разваляме договорите и да гоним инвеститорите, това щеше да бъде много тежък репутационен проблем", каза по време на церемонията в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.
Споразумението ще има пряк ефект върху финансовото здраве на НЕК и индиректен върху потребителите. По-ниските разходи на държавната компания ще намалят натиска за вдигане на цените на електроенергията.

/снимка: МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg