EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите директори на големите компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите директори на големите компании

mail15:30 | 27.12.2010прегледи 1142 коментарикоментари 0


Смените на главни изпълнителни директори в някои от най-големите световни компании тази година бяха наложени не от слабо представяне, а по-скоро заради различни кризи, съобщава вестник The Wall Street Journal - Europe.
Съветите на директорите на редица компании се поколебаха да сменят главния изпълнителен директор и въпреки слабите продажби, отчитани във всички сектори на икономиката. Едва 34 компании от включените в индекса Standard and Poor’s 500 назначиха нови постоянни ръководители през първите девет месеца на 2010 година.
Изминалата година вероятно ще се превърне в годината с най-малко смени на главни изпълнителни директори от 2004 г. насам, когато компанията за подбор на персонал Spencer Stuart започва да следи назначенията.
По ирония една от причините за малкото смени е слабата икономика. Главните изпълнителни директори на някои големи корпорации обаче бяха заменени заради особени причини, отбелязва The Wall Street Journal - Europe.

BP

До 20 април, когато се взриви платформата "Дийпуотър хърайзън" Тони Хейуърд привидно успешно ръководеше промяната в ленивата дейност на BP PLC. Съобщението за замяната му, направено три месеца по-късно, показа как погрешното управление на една криза може да засенчи цяла кариера.
През юли Хейуърд се съгласи да се оттегли от поста, след като множество гафове, включително думите му, че си иска "живота обратно", разпалиха медийна буря.
"Дълбокото разбиране на обществените отношения и начина, по който обществеността ги възприема, трябва да бъдат сред първите пет умения на всеки главен изпълнителен директор", отбелязва професор от Дартмут.
През октомври съветът на директорите избра за наследник на Хейуърд американеца Робърт Дъдли, който пет години ръководи ТНК-БП - руското подразделение на Би Пи, утвърдило се като най-печелившият бизнес на концерна. Дъдли трябва да изпълни тежки задачи - да преразгледа дейностите на компанията, да я помири с правителството на САЩ и да възстанови котировките на акциите й. Той трябва също така да изгради силна култура на управление на кризи, за да гарантира, че компанията няма да направи нови погрешни стъпки и ще си възвърне доверието на обществеността, посочва Майкъл Ъсъм, преподавател в университета на Пенсилвания.

Hewlett-Packard

Излизането на Марк Хърд от ръководството на Hewlett-Packard Co. - HP пък напомни, че дори най-успешните ръководители могат да загубят доверието на съвета на директорите, отбелязва Ъсъм.
Хърд се оттегли след разследване за сексуален тормоз, което не потвърди вината му, но при което излязоха наяве други нарушения на изискванията на компанията.
От гледна точка на бизнеса преди оттеглянето на Хърд компанията се представяше добре.
"Той се справяше невероятно и в организацията го харесваха много", според Лес Берглас от компанията за подбор на изпълнителни директори Berglass and Associates.
През септември за приемник на Хърд бе избран Лео Апотекер, бивш главен изпълнителен директор на германския софтуерен гигант SAP.

General Motors

General Motors предаде жезъла на главния изпълнителен директор от Едуард Уитакър на Даниъл Ейкърсън.
Замяната бе неочаквана и бърза, но не беше свързана със скандал.
Решението все пак отбеляза забележителна промяна в най-големия американски автомобилостроител.
Смяната, която бе обявена през август, е част от плана на съвета на директорите на General Motors да дадат възможност на компанията да подчертае ясна картина на ръководството пред инвеститорите на фона на опитите й за връщане на пазарите.

Pfizer

Главният изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Pfizer Inc. Джефри Киндлър подаде оставка през декември след четири години и половина на тази длъжност. Съветът на директорите бе разтревожен как Киндлър се справя със стреса от работата и започна търсене на изпълнителен директор, който да подели тежестта на управлението. Тогава главният изпълнителен директор внезапно реши да се пенсионира.
Киндлър е решил, че дори помощникът няма да облекчи работата му достатъчно и е заявил на компанията, че "му стига толкова", твърдят запознати източници. За негов приемник бе избран Иън Рийд.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg