EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Новите депутати - пълен списък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите депутати - пълен списък

mail12:10 | 16.05.2013прегледи 1269 коментарикоментари 0


Централната избирателна комисия е готова с разпределението на мандатите в 42-рото Народно събрание след обработване на резултатите от изборите. ГЕРБ ще има 97 депутати, "Коалиция за България" - 84, ДПС - 36 и "Атака" - 23. В студиото на сутрешния блок "Денят започва" говорителят на ЦИК Ралица Негенцова представи окончателните резултати от предсрочния вот.

След 6-часово заседание ЦИК обяви резултатите при обработени 100% от протоколите на секционните избирателни комисии в РИК-овете.

ГЕРБ печели с 30,5% от гласовете, следва "Коалиция за България" с 26,6%. Третата политическа сила остава ДПС с 11,3% от вота, следвана от Атака със 7,3%. Изненади няма и под 4-процетната бариера остават Национален фронт за спасение на България и Движение България на гражданите. ЦИК публикува и имената на депутатите в следващото народно събрание.

"20 от тях обаче са избрани в два изборни района и еднодневен е срокът с писмено заявление да заявят от кой от избирателните райони желаят да бъдат избрани", обясни Ралица Негенцова, говорител на ЦИК.

Според Ралица Негенцова изборният процес не е изчистен от несъвършенства. Трудност за ЦИК е било проверяването на регистрацията на застъпниците, тъй като крайният срок за нея е бил ден преди вота.

"Трябва да бъде направена една проверка дали той не фигурира на други места, дали са изпълнени условията на закона. И макар политическите сили да даваха в срок съобразно закона техните заявления за регистрация на застъпници, то това нещо физически и времево не би могло да се осъществи", каза още Ралица Негенцова.

В комисията предстои обсъждане, за да бъдат поставени за решаване и други подобни проблеми. Финалните данни показват, че избирателната активност на предсрочните избори е била 51,33%.

Пълният списък с новите народни представители можете да видите на страницата на ЦИК.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg