EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новите вагони на БДЖ тръгват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите вагони на БДЖ тръгват

mail09:30 | 26.03.2013прегледи 922 коментарикоментари 0


В края на месец март се очаква всички спални вагони, поръчани и произведени за БДЖ, да пристигнат в България. След като минат съответните сертификационни процедури от ИА „Железопътна администрация“, те ще бъдат пуснати в движение. Това съобщи транспортният министър Кристиан Кръстев. Така в движение ще бъдат пуснати 30 спални вагона, което трябваше да стане още през юни-юли 2012 година. През 2014 година физически ще е напълно възможно да има изцяло нови подвижни състави. С гарантираните от ОП "Транспорт" 600 млн. лева могат да се купят много нови вагони и това ще стане, прогнозира през миналата година ексминистър Ивайло Московски.
История на вагоните
БДЖ са закупили за последно нови спални вагони през 1982 г., а нови седящи вагони – през 1987 – 1988 г.
Договорът за производство на 30 нови спални вагона, сключен между „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и фирма „Тювасаш”, е подписан през декември 2010 г. и е на стойност 63 млн. лева.
Турската страна произвежда новите вагони по европейските изисквания за оперативна съвместимост. Оценката за оперативна съвместимост ще се извърши от независим нотифициран орган от Великобритания. Той е нает с договор от завода производител, поради което БДЖ няма да влага допълнителни средства, а ще получи подвижен състав, оценен като оперативно съвместим.
Всеки вагон разполага с 10 спални кабини с по 3 легла. Подвижният състав е оборудван с душ, санитарен възел и помещение за предлагане на топли и студени напитки. Във всеки вагон има пожаро-известителна и информационна система. Климатичната инсталация на вагоните позволява индивидуалното регулиране на температурата във всяка кабина. 5 от вагоните са пригодени за обслужване на трудноподвижни лица. Във всяка кабина има шкафче с вградена мивка с течаща топла и студена вода.


 


Тагове: БДЖ, кредитори
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg