EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новините този следобед накратко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новините този следобед накратко

mail18:05 | 05.04.2016прегледи 919 коментарикоментари 0


Бизнес

Над девет хиляди гръцки фирми или 39 на сто от компаниите в страната обмислят да изнесат своя бизнес в чужбина, като България и Кипър са сред тези страни, съобщава изданието Нюз.ин Този процент е почти двойно по-голям в сравнение с юли миналата година.

Европейската комисия потвърди срещата с ръководството на проекта за газопровод "Северен поток 2", но подчерта, че преговорите ще бъдат при закрити врата и страните няма да правят никакви коментари по същество, предаде ТАСС. 


Институции

Министърът на икономиката Божидар Лукарски  и  министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха днес в София Международен форум за енергийна ефективност и интелигентни градове. Форумът се провежда в Интер Експо Център.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков откри днес в Международния изложбен център Осмата международна конференция БУЛАКВА "Иновативни решения в полза на ефективни ВиК услуги". Реформирането на отрасъл ВиК е пред завършване.

Акция на пътните полицаи за ограничаване на движението на автомобили с нерегламентирани изменения в изпускателните колекторни тръби, което води до повече шум при работа на двигателя на автомобила, е започнала от вчера, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Комплексното лечение на онкологични заболявания е гарантирано и няма основание лечебните заведения да връщат болни. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, подкрепен от лекари онколози, работещи в големи болници и комплексни онкологични центрове. Изпратено е писмо до всички районни здравноосигурителни каси, в което е посочено, че няма причина да се отказва химиотерапия или друго лечение на болните, каза Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК.

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков бе освободен от поста по негова молба. Наследникът му е Красимир Киряков, който обеща, че ще има финансова дисциплина при управлението на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Доц. д-р Велина Тодорова е кандидатурата на България за член на Комитета за правата на детето на ООН. Това обяви министърът на външните работи и председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа Даниел Митов по време на конференцията на високо ниво за правата на детето.

Европейската комисия съобщи днес, че осигурява 52 милиона евро за образованието на деца от региони, заплашени от радикализация или които са в криза. Средствата ще бъдат насочени към 2,3 милиона деца в 42 държави от Азия, Южна и Централна Америка, Африка и Украйна. 


Мигрантската криза

Европейският съюз трябва да прояви повече съпричастност към проблемите на държавите, през които преминават миграционните потоци и да им окаже по-голяма подкрепа. Това е била позицията на държавния глава Росен Плевнелиев и на президента на Малта Мари-Луис Колейро Прека, които разговаряха днес на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Европейската комисия ще представи утре предложение за подобрения на граничния контрол и за обособяването на законни пътища за имиграция. Предвижда се предложението да засегне възможностите за осъвременяването на граничния контрол на основата на новите технологии.

Сръбската полиция прекъсна тази нощ канал за трафик на нелегални мигранти, влезли на сръбска територия от България, съобщи сръбското МВР, цитирано от Танюг. Намерени са 34 нелегални мигранти, 15 от тях малолетни, които преминали нелегално границата с България.

В Холандия днес пристигат 31 сирийски бежанци, подслонени досега в Турция, съобщи говорител на Европейската комисия. Засега няма информация за предстоящи нови полети за разселването на бежанци от турските лагери към държави от ЕС на основата на споразумението с Анкара.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви днес, че 78 сирийци са изпратени в Германия в рамките на спорното споразумение между ЕС и Турция, целящо да спре притока на нелегални мигранти към Европа, предаде Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин ще посети Гърция в края на май. Визитата е била потвърдена по време на среща на гръцкия правителствен говорител Олга Геровасили с представителя на Путин Дмитрий Песков в Кремъл, съобщава гръцкото издание Нюз.ин. 


Сигурност

Замразеният от НАТО съвместен проект с Русия за откриване на експлозиви в масово посещавани места би могъл да предотврати терористичните атентати в Брюксел. Това съобщил днес за ТАСС брюкселски източник, запознат с хода на разработките. Проектът е STANDEX (Stand-off Detection of Explosives).

Ислямска държава разпространи днес видеозапис, в който намеква, че може да извърши нови атаки на Запад, като назовава Лондон, Берлин и Рим като възможни мишени, предаде Ройтерс. 


Военни конфликти

Сирийски бунтовници свалиха днес военен самолет на режима в провинция Алепо, като заловиха пилота жив, предаде Франс прес, като се позова на източник от бунтовниците. Според него става дума за джихадисти от Фронта ан Нусра, сирийският клон на Ал Каида, които миналата седмица превзеха Тал ал Ейс.

Американските ВМС съобщиха, че са прехванали в Арабско море кораб с оръжия, които според тях са били изпратени от Иран за бунтовниците хуси в Йемен, предаде Франс прес. Американският патрулен катер "Сироко" е конфискувал оръжията, скрити в малък кораб без флаг на 28 март.

Най-малко 64 души, повечето от които войници, са загинали при ожесточените боеве от последните четири дни в Нагорни Карабах, предаде Франс прес. Най-интензивните боеве за последните 20 години продължиха и през изминалата нощ по цялото протежение на фронтовата линия. Азербайджанското министерство на отбраната съобщи, че е договорило прекратяване на огъня със да сложи край на четири дни сражения, взели най-малко 64 жертви, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. 


Свят

Китайското министерство на търговията забрани днес вноса на севернокорейско злато и редкоземни метали и износа от Китай на самолетно гориво и други петролни продукти, използвани за производство на ракетно гориво, съобщи Ройтерс. Решението е в съответствие със санкциите на ООН срещу Пхенян. 


Любопитно

Златоград подготвя празник на кафето, който ще представи типичното за родопския град "въртяно" кафе на пясък, съобщиха от Общинската администрация. Най-новият празник е включен в културния календар на Златоград и ще се проведе през юни, съобщи кметът на общината Мирослав Янчев.

Испания възнамерява да посегне на една от своите свещени институции - обедната дрямка, известна още като сиеста, пише в. "Индипендънт". Страната е известна със своята 3-часова обедна почивка, за да се избегнат непоносимите жеги през лятото. Но испанският премиер Мариано Рахой възнамерява да осъвремени работния процес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg