EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новини за руския газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новини за руския газ

mail11:40 | 17.09.2014прегледи 1370 коментарикоментари 0


Словашкият вносител на газ СПП (SPP - Slovensky Plynarensky Priemysel) обяви, че газовите доставки от Русия бележат спад с 25%. Съобщението бе направено от пресслужбата на компанията, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В същото време президентът и премиерът на босненската Република Сръбска Милорад Додик и Желка Цвиянович са парафирали в Москва договор с Газпром за покупка на руски газ без посредничеството на босненската държавна газова компания "БХ газ" и по много по-изгодни условия, пише сръбският в. "Вечерне новости", позовавайки се на съобщение на президентството на Република Сръбска. След подписването на договора Додик изразил задоволство, че руската страна е проявила разбиране и че за пръв път е използвана такава възможност, предвидена в Дейтънското мирно споразумение. "Имаме право на това по Дейтънското споразумение. Конституцията на Босна и Херцеговина предвижда такава възможност при подкрепата на парламента. Благодарни сме на Руската федерация, че прие да бъде използван този механизъм, който е напълно законен и легитимен", каза Додик, като добави, че след парафирането на споразумението Република Сръбска ще поиска съгласието на парламента на Босна и Херцеговина. Додик изтъкна, че ако не получи подкрепата на парламента, Република Сръбска ще "предефинира" подкрепата си за работата на институциите на Босна и Херцеговина.

Руското енергийно министерство не отчита неразрешено отклоняване на газ от Украйна, обяви във Виена ресорният министър Александър Новак, цитиран от ИТАР-ТАСС. В австрийската столица руският министър се срещна с генералния секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Абдала Салем ел Бадри. Новак съобщи, че Русия не е обсъждала съгласуване на петролните цени при срещата с Бадри, предаде Ройтерс. За около седмица котировките на петрола спаднаха под 100 долара за барел. Пред журналисти Бадри посочи, че очаква цените на суровината да се възстановят. Цената на петрола през последните два месеца се понижава, но сме на мнение, че до края на годината отново ще нарасне, отбеляза Бадри, цитиран от ИТАР-ТАСС. Във връзка със западните санкции Новак посочи, че Русия не променя плановете си за добив на труднодостъпен петрол, който се възприема като източник на бъдещ растеж на петролното производство, информира Ройтерс. Санкциите, наложени на Русия от Запада за ролята й в украинския конфликт, ограничиха възможностите на някои от най-големите руски компании да набират средства на западните пазари. Не променяме прогнозата си, каза пред журналисти руският министър в отговор на въпрос как могат да засегнат добива на труднодостъпен петрол най-новите санкции, забраняващи на западни компании да сътрудничат на Русия в проучванията за арктически офшорен петрол, шистов петрол и дълбоководни сондажи. Във Виена Новак съобщи също, че тристранната среща между Русия, ЕС и Украйна по газовите въпроси ще започне на 22 септември. Както знаете, предлагахме срещата да бъде на 6 септември, от ЕК получихме предложение да бъде на 20 септември. На тази дата обаче в Сочи ще има икономически форум, затова сме готови да се срещнем в понеделник, уточни министърът. Целта на преговорите е да се осигури през идната зима непрекъснато газоподаване през украинска територия за ЕС, както и да се възобновят доставките на руски газ за Украйна.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990