EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новини за милиони лева от ДФЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новини за милиони лева от ДФЗ

mail18:09 | 16.01.2019прегледи 1238 коментарикоментари 0


От 4 до 28 февруари ще бъдат изплатени средствата на пчеларите по държавната помощ de minimis. Това е решил УС на ДФЗ на първото си за годината редовно заседание, съобщи МЗХГ. Бюджетът на помощта е 3 500 000 лева. Приемът е отворен от 17 декември 2018 г. и ще продължи до 15 януари 2019 годна. Помощта е част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и се предоставя с цел компенсиране на разходите за извършеното зазимяване, както и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.  Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2016 г.-2018 г.). Размерът за подпомагане на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване за помощта. Подпомагат се пчелари, които притежават минимум 20 пчелни семейства и през 2018 г. са реализирали качествен пчелен мед в съответствие със Закона за пчеларството и Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека. Помощта се предоставя на земеделски стопани, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция - физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни семейства, които са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба нр. 3 от 1999 година.

Управителният съвет на ДФ "Земеделие" утвърди финансов ресурс в размер на 150 000 лв. за 2019 г. по схема за държавна помощ "Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от селскостопански животни", съобщават от институцията.  Държавната помощ се прилага до 31 декември 2020 г. Схемата за държавна помощ дава възможност за възстановяване на част от извършените разходи за закупуването на млекомати, построяването или приспособяване на съществуваща сграда или помещения за нуждите на обект за търговия на дребно, закупуването на хладилници, хладилни витрини и друго специфично търговско оборудване. За предоставянето на помощта е необходимо заявленията да се подават преди започване на работата по проекта или дейността, предмет на подпомагане, уточняват от фонда.

Фонд "Земеделие" е взел и решение за разпределяне на ресурс за 2019 г. за държавна помощ сертифициране на стопанствата в сектор "Плодове и зеленчуци" по стандарта GLOBALG.A.P.", в размер на 100 000 лева. Целта на помощта е чрез подкрепа на земеделските стопани за въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P. да се оптимизира процесът по производство на качествени селскостопански продукти в сектор "Плодове и зеленчуци", да се намали използването на химически суровини и да се сведе до минимум вредното въздействие върху околната среда на земеделските операции. Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия - земеделски стопани и към признати групи или организации на производители в сектор "Плодове и зеленчуци" за "ново участие" в стандарта GLOBALG.A.P. Помощта се предоставя на производителите на селскостопански продукти като годишен стимул под формата на плащане, чийто размер се определя в съответствие с размера на т.нар. постоянни разходи. Задължителен краен резултат за предоставяне на подпомагане, е получаването на валиден сертификат за съответствие със стандарта GLOBALG.A.P.  Предстои да бъдат приети указания за предоставяне на помощта.

Управителният съвет на ДФ "Земеделие" утвърди годишен финансов ресурс за 2019 г. в размер на 5 500 000 лв. по схемата за държавна помощ "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период", съобщават от финансовата институция. Целта на помощта е ограничаване на загубите от разпространяването на зимуващи вредители по трайните насаждения. 

УС на фонд "Земеделие" е преутвърдил годишна лихва в размер на 3% за отпусканите пряко от Фонда кредити за 2019 година. От облекчените лихвени условия могат да се възползват кандидатите по три инвестиционни схеми за кредитиране: "Кредитна схема за инвестиции в селското стопанство"; "Схема за кредитиране на лица с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство 2017-2019 г. и "Схема за кредитиране със средства на ДФЗ на проекти за "Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски производители, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход". 

Животновъдите ще получат още 35 млн. лева за преходна национална помощ - за Кампания 2018 г. Ресурс от 1 млн. лева за 2019 г. е утвърдил на днешното си заседание УС на "ДФ Земеделие" по схемата за държавна помощ "Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко". 

Схемата за държавна помощ беше нотифицирана пред Европейската комисия в края на 2018 г. Целта е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си на фермерските пазари и по този начин да увеличат доходите си. Кандидатите следва да са регистрирани съгласно Наредба нр. 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Предстои да бъдат утвърдени указания по схемата, след което ще бъде отворен и прием за кандидатстване.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg