EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови €75 млн. от ЕС за затварянето на АЕЦ „Козлодуй”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови €75 млн. от ЕС за затварянето на АЕЦ „Козлодуй”

mail10:08 | 19.11.2009прегледи 477 коментарикоментари 0


България ще получи през следващата година 75 млн. евро допълнителни компенсации за затварянето на блокове в АЕЦ "Козлодуй", съобщава БТА. Сумата е заложена в бюджета на Европейския съюз за 2010 г.
Това стана известно след състояло се вчера заседание на делегации от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз, събрали се на помирителна процедура по бюджета на Европейския съюз за следващата година. Новината съобщи българският европейски депутат Ивайло Калфин от Групата на социалистите и демократите, който участва в заседанието като член на делегацията на парламента.
Процедурата се състоя, тъй като трябваше да бъде постигнато съгласие за източниците, с които да бъдат осигурени допълнително 767 млн. евро. Тази сума бе необходима, за да се финансират втората част от плана на Европейската комисия за икономическо възстановяване, одобрените нови помощи за млечния сектор в Европейския съюз от 300 млн. евро и компенсациите за АЕЦ "Козлодуй".
Решено бе средствата да бъдат осигурени чрез икономии от разходи на Съвета на Европейския съюз и на Европейския парламент по различни програми.
Заложените 75 млн. евро в Бюджет 2010 г. са компенсации за първата част от общата сума 300 млн. евро, която ще бъде отпусната на България за затварянето на блокове в АЕЦ "Козлодуй" през следващите четири години.
От страна на Европейския парламент в приетия документ след помирителната процедура е включен текст "под черта", който би трябвало да изключи отпускането на следващите три плащания по 75 млн. евро годишно за страната ни през 2011-2014 г. да става след задължителното им включване в  бюджетите на Европейския съюз за съответните години.
Средствата за компенсации ще отиват във фонд "Козлодуй".
Следващата година Европейската сметна палата планира проверки за използването на компенсационни средства за затваряне на блокове в ядрени електроцентрали на България, Литва и Словакия. Ако се установи неправомерно използване, следващите вноски могат да бъдат поставени под най-сериозен въпрос.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg