EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нови цени на пощенските услуги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови цени на пощенските услуги

mail11:07 | 28.02.2018прегледи 4729 коментарикоментари 0


От 01.03.2018 г. се променят цените на част от услугите от Универсалната пощенска услуга, предоставяна от „Български пощи“ ЕАД. Съгласно Закона за пощенските услуги за информиране на потребителите за промяна в цени, Дружеството  в изискуемия седем дневен срок, е публикувало нови цените на сайта си и е предоставило информация в пощенските станции.

Новите цени са съгласувани с Комисията за регулиране на съобщенията с Решение № 628 от 21.12.2017 година. На основание чл. 65 от ЗПУ и „Наредба за определяне на правила за образуване и прилагане на цените на услугите от УПУ“, „Български пощи“ ЕАД може да предлага промяна в цените на услугите на всеки шест месеца. Последната промяна на цените на услугите от Универсалната пощенска услуга е от 01.06.2016 година.

Основание за промяната е фактът, че от 2016 г., „Български пощи“ ЕАД  като задължен пощенски оператор на Р. България участва в нова система на Всемирния пощенски съюз, свързана с начина за разплащане за международни пратки. Новото ценообразуване на международни пратки,  налага промяна и в цените на вътрешните пратки.

Въвежда се нова структура на цените на писмовните пратки за страната и чужбина, във връзка с изпълнение на актовете на Всемирния пощенски съюз, които са в сила от началото на 2018 година.

Променят се цените на писмовните пратки за страната и чужбина, цените на услугата „колети“ за страната, както и цената на допълнителната услуга „препоръка“ за страната.

Пратките вече се класифицират по формати P - малка писмовна пратка, G -  голяма писмовна пратка и E - обемна писмовна пратка , като се въвеждат ограничения за размери (дължина, широчина и дебелина), тегло, съдържание и вид на услугата, „с предимство“, или „без предимство.

Разделянето на формати е във връзка с определяне цената за непрепоръчаните писмовни пратки. В случай, че непрепоръчана кореспондентска пратка надвишава ограничението за формат при един, или повече от четирите критерии (дължина, ширина, дебелина и тегло), пратката се класифицира в следващия по-голям формат.

Непрепоръчаните печатни произведения и малки пакети се класифицират във формат Е. Всички препоръчани писмовни пратки, както и тези с обявена стойност, се класифицират във формат Е.

Писмовните пратки за чужбина ще са с различна стойност, в зависимост от формата..

Най-масовата услуга - кореспондентска пратка без предимство за страната запазва своята цена.

Информация за промените на форматите на пощенските пратки и новите цени има на сайта на „Български пощи“ ЕАД и в пощенските станции.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093