EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нови цени на газ, парно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови цени на газ, парно

mail08:08 | 26.09.2018прегледи 577 коментарикоментари 0


Цената на природния газ се очаква да се увеличи с почти 14 на сто от 1 октомври. Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ разгледа доклад за утвърждаване на цени на "Булгаргаз" ЕАД, по които общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа за последното тримесечие на тази година.
    В доклада се посочва, че "Булгаргаз" ЕАД предлага за IV тримесечие на 2018 г. да бъде утвърдена цена в размер на 456,65 лв./1000 нм3 или 43,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което в сравнение с действащата цена е увеличение с 55,70 лв./1000 нм3 или с 13,89 на сто. В тази цена не са включени цените за достъп и пренос през газопреносната мрежа.
    Председателят на КЕВР Иван Иванов увери, че за крайните потребители на природен газ увеличението няма да бъде с повече от 8 на сто.
    От КЕВР подкрепят исканото от "Булгаргаз" увеличение на цената, защото става ясно, че има увеличение на алтернативните горива, които формират доставните цени на природния газ. Освен това друг фактор за определяне на цената е по-високият курс на щатския долар спрямо лева и калоричността на природния газ.
    Омбудсманът Мая Манолова, която присъства на заседанието на КЕВР, каза, че регулаторът трябва по-подробно да посочи всеки един от ценообразуващите фактори, визирайки най-вече доставните цени на природния газ към входа на газопреносните мрежи. Освен това, според Манолова, от доклада не става ясно кои точно са алтернативните горива и на каква база са направени изчисленията от страна на "Булгаргаз" и КЕВР. "Вие дължите обяснение, подробно и детайлно, защото в крайна сметка всяка десета ще повлияе върху цените на много други стоки и услуги", добави Мая Манолова.
    Председателят на КЕВР отговори, че регулаторът не разполага с инструменти за въздействие върху цената на природния газ, защото тя се определя от външни фактори, които не са подвластни нито на КЕВР, нито на България.
    Планираното увеличение на природния газ ще се отрази на цените на парното и топлата вода, като се очаква между 3 и 9 на сто да се повишат сметките за топлинна енергия. Увеличението ще е различно за различните градове. Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.
   Окончателното решение за цената на природния газ ще бъде взето на 28 септември от 10.00 часа на закрито заседание на КЕВР.

  Цената на електроенергията от 1 октомври няма да бъде променяна. Това увери пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов. Той уточни, че Комисията е намерила необходимия буфер, за да не се увеличава цената на тока. По този начин е било записано и в доклада, който ще бъде разгледан от КЕВР. Той уточни, че е намерен излишък от средства, които са събрани от фонд "Сигурност на електроенергийната система"
  "По такъв начин Комисията потиска някои тенденции, които се появиха в различни сектори, за повишаване на цените и инфлацията", добави Иванов. Той допълни, че КЕВР се явява стабилизиращ фактор и се надява да няма увеличение на цените на тока и през януари. По думите му, ако цената на тока не бъде променяна на тримесечен период, това дава стабилност на инвеститорите, производителите и домакинствата.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg