EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови трудности пред китайската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови трудности пред китайската икономика

mail17:02 | 31.07.2023прегледи 619 коментарикоментари 0


Възстановяването в Китай е изправено пред  "нови трудности", заявиха в Пекин високопоставени лица, цитирани от Франс прес. Това се случва на фона на забавянето на растежа и рекордната безработица сред младите хора във втората по големина икономика в света.

Китай представи в началото на миналата седмица данни за растежа през второто тримесечие (+6,3 на сто на годишна основа), които са доста под очакванията на анализаторите.

Този темп на растеж, на който биха завидели голямата част от водещите икономики, обаче е заблуждаващ, тъй като сравнението се прави със същия период на миналата година.

През второто тримесечие на 2022 г. растежът на китайската икономика е бил сериозно засегнат от локдауна на икономическата столица Шанхай.

На тримесечна основа, което е доста по-реалистично сравнение, икономиката на азиатския гигант е нараснала с едва 0,8 на сто за периода от април до юни. Причините за това се крият във вялото потребление, намиращия се в криза сектор на недвижимите имоти и призрака на дефлацията.

След тези разочароващи тримесечни резултати високопоставените китайски лица, сред които и президентът Си Цзинпин, анализираха днес икономическата ситуация в страната.

По време на съвещанието е "било подчертано, че сегашното функциониране на икономиката се сблъсква с нови трудности и предизвикателства", съобщи Китайската централна телевизия, като се има предвид най-вече спада във вътрешното търсене.

В доклада от срещата се описват "значителен брой неуточнени рискове", "скрити опасности в ключови области", както и "сложна и трудна външна среда" на фона на геополитическото напрежение със САЩ и войната в Украйна. 

Миналия месец равнището на безработицата във възрастовата група от 16 до 24 години е достигнало нов рекорд в Китай - 21,3 на сто, според официалните данни, които обаче отчитат само ситуацията в големите градове.

Всяка година китайските ръководители се събират традиционно в края на юли, за да анализират икономическата ситуация в страната. 

След това Си Цзинпин свиква Политбюро, ръководния орган на Китайската комунистическа партия, който включва него самия и 24-те най-важни политици в страната.

Китай залага на около 5 на сто растеж тази година, който ще е един от на-слабите за азиатския гигант от десетилетия. Тази цел обаче може да е трудно достижима, предупреди преди няколко месеца тогавашният премиер Ли Къцян. За да стимулира икономическата активност, Китай предприе редица мерки и обяви подкрепата си за частния сектор.

Мерките включват инициативи за купуване на нови електрически превозни средства и електронни продукти и привличане на частни инвестиции.

Втората по големина икономика в света е отслабена и от сериозна криза в сектора на недвижимите имоти. Китайските ръководители са се ангажирали да "оптимизират и коригират политиките в сектора".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg