EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови технологии за отглеждане на насекоми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови технологии за отглеждане на насекоми

mail09:40 | 02.10.2023прегледи 625 коментарикоментари 0


Проектът CoRoSect, който обединява 19 водещи в областта на иновациите организации в Европа, открехна вратите си към някои от ключовите постижения до този момент. Проектът цели да оптимизира отглеждането на насекоми чрез дигитализация и да осигури по-големи възможности за растеж на индустрията.

Европейският проект CoRoSect организира Ден на отворените врати, на който демонстрира цялостна роботизирана система за управление на производството на протеин от насекоми, в която отделни роботи и подсистеми заедно обслужваха различни етапи от производствения процес.

В интерактивно взаимодействие бяха показани автономен транспортен робот, индустриална роботна ръка и ръка за фини манипулации, работещи в динамична роботизирана клетка за съвместно изпълнение на операциите. Всеки от роботите е резултат от двегодишни разработки и дело на различни партньори, а в Nasekomo, в рамките на близо месец бяха тествани поведението на роботите и усъвършенствана свързаността помежду им.

Проектът CoRoSect е пример за това доколко аванградна може да бъде насекомната индустрия, която освен осигуряването на така нужния протеин, има ключова роля и за въвеждането на кръгово производство чрез усвояването на нискостойностни суровини от агро и хранителната индустрии.

Интересът към отглеждането на насекоми нараства изключително бързо. Това в близко бъдеще ще доведе до нуждата от автоматизиране на индустрията, за да може тя да отговори на нуждата на пазара.

Според данни на „Рабобанк“, в момента търсенето на протеин от насекоми е 6 пъти по-голямо от предлагането, тъй като все още не са налични технлогии, които успешно да индустриализират отглеждането в нужните за земеделието мащаби. В същото време, проучване на глобалния пазар на протеини от насекоми разкрива, че докато този пазар се е оценявал на 428 млн щатски долара през 2022 г., на базата на прогнозен комбиниран годишен темп на растеж (CAGR) от 26,5%, очакванията са до 2027 г. пазарът да нарасне до 1386 млн щатски долара.

Проектът CoRoSect изпреварва времето си, за да може да отговори на прогнозираното нарастване на нуждата от нови технологии за производство на протеин. Тъй като се работи с живи организми, предизвикателствата са много и разнообразни.

Например, проследяването и управлението на условията, в които се отглеждат насекомите е изключително ключово за осигуряване на качествен протеин в предварително заложени обеми. На събитието беше демонстрирана система, която показа как състоянието и числеността на насекомите могат да се следят и анализират с помощта на изкуствен интелект.

Проф. Рико Мьокел от университета в Маастрихт, координатор на проекта, сподели:

„Работата в Nasekomo беше изключително богата и успешна. Тествахме обстойно системата CoRoSect и получихме доста добри резултати, които надхвърлиха нашите очаквания. Благодарение на подкрепата на Nasekomo, успяхме успешно да тестваме автоматично приложение за управление на качеството в реални условия.

С помощта на изкуствен интелект успяхме да анализираме качествения състав на предоставените ни за наблюдение насекоми. Всъщност, днес за първи път демонстрирахме свързаност на нашите роботи в конфигурация, която да обслужва реален процес на отглеждане на ларви за Black Soldier Fly, с които Nasekomo работи.“

Пред проекта предстои проучване и работа с друг вид насекомо, като най-голямото предизвикателство ще бъде финалната ни демонстрация в испанската ферма Entomotech.

„Този проект подкрепя както позиционирането ни като биотехнологична компания, така също проправя пътя за развитието на една иновативна на много нива индустрия“, сподели Ксавие Марсенак, основател на Насекомо.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037