EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови тенденции при дрехите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови тенденции при дрехите

mail11:20 | 21.04.2022прегледи 2202 коментарикоментари 0


В днешно време много любители на модата “скачат” от тенденция на тенденция, за да останат в крак с модата. Дрехите, обувките и модните аксесоари са достъпни повече от всякога и са буквално на един клик разстояние и на много конкурентни цени.

И въпреки че повечето хора не биха намери проблем в тази съвременна концепция, факт е, че се смята, че модната индустрия оказва негативно влияние върху околната среда.

Дори ЕС наскоро предложи нова стратегия в полза на по-устойчиви процеси за модния сектор. Инициативата има за цел да насърчи модния пазар за устойчиво изработени текстилни изделия и също така се стреми да се бори срещу компаниите, които заблуждават потребителите с фалшиви екологични твърдения или с неверни зелени политики.

През месец април он лайн търговеца GLAMI посвещава своите социални платформи в 12 страни за споделяне на съвети, които всеки човек може да припознае, и за въвеждане на по-етичен избор, когато става въпрос за модно пазаруване.

Но как днешният потребител може да стане по-устойчив или да направи по-етичен избор, когато става въпрос за мода?

Купувайте дрехи от рециклирани материали

Голям процент от произведеното облекло се състои от синтетични влакна, включително еластан, найлон и акрил. Полиестерът е най-разпространеният материал в общото производство на влакна, поради уникалната си издръжливост и гъвкавост на пластмасата. Тъй като синтетиката може да окаже въздействие върху околната среда, след като остане в нея за дълго време, много марки се обръщат към рециклирани версии на синтетични влакна. Освен това някои големи модни играчи са си поставили за цел да увеличат процента на рециклиран полиестер в производството си с до 45 процента до 2025 г., за да намалят отрицателното въздействие върху околната среда. Марките, които следват принципите на кръговата икономика, изтъкват тази информация в своите екологични продуктови декларации. Тези продукти са много лесни за намиране в магазините, които посещавате, били те физически или онлайн.

Дайте предимство на дрехите от естествени материали

Някои сортове култури, използвани от текстилната индустрия в производството, не изискват третиране с пестициди или хербициди по време на култивирането, нито тежки химически процеси по време на обработката. Такъв сорт например е органичният памук, който се отглежда по традиционен начин, но при обработката не се използват химикали. Самото семе също не е генетично модифицирано. Това естествено влакно абсорбира много добре влагата и е лесно за обработка, а биоразградимостта му отнема пет до шест месеца. Друг пример за естествен текстил е този, направен от бамбук или получен от пулпа от бамбукова трева. Бамбукът не изисква много вода при отглеждането си, в сравнение с някои други сортове, нито пък изисква използването на синтетични торове. Освен това бамбуковите полета имат силата да абсорбират въглерод. Индустриалният коноп е вид канабис, който се отглежда изключително за промишлени цели и е подобен по текстура на лена. За отглеждането му не са необходими силни химически хербициди и дори по естествен път редуцира вредителите. Освен това натурално абсорбира CO2 и връща 60-70% от хранителните вещества, които приема от почвата.

Когато правите следващата си покупка, вземете предвид материалите, от които е направена, а не само дизайна. Ако купите качествени материали, не само ще се насладите на техните функционални предимства, но и ще натоварите по-малко околната среда.

Интелигентно пазаруване

Вие от хората, които са претрупали гардероба си и се оплакват, че никога няма какво да облекат ли сте? Може би причината се крие във факта, че е много вероятно да купувате неща, които са популярни само за един сезон, а през следващия ще ви омръзнат. Вместо да правите това, попълнете гардероба си с класически дрехи, които ще бъдат актуални за дълъг период от време и които ще можете да комбинирате в няколко различни лични или бизнес повода. Черният блейзър е пример за класическа дреха, която ще ви бъде полезна за всеки повод. Освен това трябва да имате поне един чифт качествени дънки, които ще можете да носите няколко сезона. Не забравяйте непреходната къса черна рокля, която можете да носите при различни поводи, както и класическата риза, която ще можете да добавите към бизнес панталони или в съчетание с дънки, когато отивате на кафе по бизнес или по личен повод. Целта на интелигентното пазаруване не е да натрупате дрехи, които бързо ще ви омръзнат, а да изберете по-класически дрехи, които допълнително да „подчертаете“ с модни детайли като бижута, обувки и чанти.

С този подход не само ще останете последователни на стила си, но и ще намалите негативното въздействие върху околната среда, което може да бъде резултат от ненужно натрупване и изхвърляне на големи количества дрехи, които вече не носите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047