EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нови собственици на Булсатком

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови собственици на Булсатком

mail15:08 | 03.10.2019прегледи 713 коментарикоментари 0


Българската компания с най-голям пазарен дял в сферата на ТВ услугите - Булсатком, преди броени дни подписа споразумението си с новите инвеститори, които ще бъдат и акционери в дружеството. Сделката договаря намаляване на дълга на компанията с повече от 80% - от 700 милиона лева до близо 140 милиона лева, включвайки допълнителна инвестиция от 60 милиона лева за преструктуриране на Булсатком. Информацията бе предоставена по време на специална пресконференция лично от Изпълнителния директор на компанията - Макс Зиф.

Сред главните инвеститори са инвестиционният фонд Blantyre Capital, Българска банка за развитие (ББР) и Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Те успяват да уеднаквят възгледите си за бъдещото развитие на Булсатком, след като постигнаха съгласие  по отношение на следващите стъпки от процеса на преструктуриране с фокус върху запазването на всички близо 2000 работни места в компанията. До този инвеститорски ход се стига, за да се постигне значително намаляване на общия дълг на Булсатком, който компанията натрупва към първоначалните си кредитори, от които в сделката остава единствено ЕБВР.

В края на август 2019 е направена сериозна инвестиция от 15 милиона лева, която е част от цялостното преструктуриране на компанията. Всички задължения, натрупани към държавни институции, в това число и НАП, са изплатени. Компанията  стартира и процес на пълно погасяване на задълженията си към всички свои партньори, като постига дългосрочни споразумения с голяма част от доставчиците на телевизионно съдържание. Решението на инвеститорите да се откажат от дивиденти за дълъг период от време ще спомогне всички приходи на Булсатком да бъдат инвестирани обратно в компанията, осигурявайки й стабилен растеж в бъдеще.

Ключова фигура в Булсатком остава Пламен Генчев, който е един от основателите и основен двигател в 10-годишната й история. Той е поканен от инвеститорите да заеме поста на Председател на Борда на директорите, както и да остане ключов акционер в компанията. Максим Заяков, съосновател на Булсатком, напуска компанията още през месец юни 2018, фокусирайки се върху други свои бизнес проекти, сред които и изграждането на България САТ.

Как се стига до натрупването на сериозните дългове на Булсатком?

През 2015 година компанията получава заем в размер на 170 милиона лева от група международни банки. Голяма част от сумата е инвестирана в дъщерното дружество България САТ, контролирано от същите акционери, с идеята Булсатком да придобие свой собствен сателит. В резултат на това, разходите по проекта се оказват много по-високи, а първоначално предвидените приходи така и не достигат нивата, необходими за оправдаване на инвестицията. Ситуацията се влошава допълнително от забавянето на доставката на сателита.

През декември 2016 година Булсатком започва да изпитва сериозни затруднения по отношение на договорените с кредиторите плащания, които достигат до 200 милиона лева. Паралелно компанията натрупва значителни дългове и към НАП в размер на 12 милиона лева. Задълженията към основните доставчици на съдържание също непрекъснато растат, изтласквайки компанията на ръба на банкрута. В допълнение Булсатком не успява да покрие плащанията си по договор с България САТ, което поражда незабавна финансова отговорност в размер надхвърлящ 500 милиона лева. В тази крайно неизгодна за компанията ситуация кредиторите изискват назначаването на Главен директор за преструктуриране в лицето на Макс Зиф.

Към днешна дата компанията разполага с ясен план за бъдещо развитие. Фокусът на инвеститорите ще продължи да бъде предоставянето на качествена платена телевизия и интернет услуги, продължавайки да инвестират както в техническо оборудване и поддръжка, така и в качествено обслужване на потребителите си. Основна задача пред компанията е позиционирането й като желан работодател, даващ възможност за развитие на своите служители.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972