EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови рестрикции към тютюневите кутии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови рестрикции към тютюневите кутии

mail15:45 | 16.04.2013прегледи 460 коментарикоментари 0


Комисията по здравеопазване към Европейския парламент (ENVI) публикува Доклад по Директивата за тютюневите изделия, който съдържа още по-рестриктивни и драстични мерки, в сравнение с тези, предложени от ЕК.
Докладчикът по Директивата за тютюневите изделия към ENVI предлага цялостно унифициране и пълна стандартизация на опаковките на продуктите от тютюн. За сравнение, Еврокомисията предвиждаше комбинираните здравни предупреждения да заемат 75% от повърхността на предната и задната страна на опаковките. В допълнение към това ограничение обаче, Комисията ENVI предлага върху останалите 25% от повърхността, незаети със здравно предупреждение, да не може да се поставят отличителни знаци, символи и лога на запазените търговски марки.
„Освен огромните допълнителни бюджетни загуби, които ще произтекат от забраната на ментол и слимс цигарите /в България 30% от пазара е слимс/, рестрикциите върху опаковките създават сериозна опасност от рязко нарастване на фалшификацията и контрабандата на тютюневи изделия. Това от своя страна ще доведе до още по-големи по-нататъшни загуби, които никоя държава-членка не може да си позволи в условията на криза и нестабилна икономическа обстановка.”,това се отбелязва в становище на Националната асоциация на тютюно производителите.
По-рано тази година осем национални парламента на държави от ЕС изрично се противопоставиха на предложението на ЕК за налагане на задължителни здравни предупреждения в размер 75% от опаковката на продукта. Сред тях бе и българското Народно събрание, което излезе през месец февруари с мотивирано становище за неспазване на принципа на субсидиарност и пропорционалност. България бе сред първите страни с одобрена Рамкова позиция по Директивата, в която също се изразява несъгласие с огромните здравни предупреждения.

Според Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2010/ новите ограничения и забрани, предложени от Комисията по здравеопазване към Европарламента, не биха довели до ограничаване на употребата на тютюн и свързаните изделия, а биха били в противоречие с основни икономически принципи на свободния пазар и конкуренцията. От НАТ-2010 предупреждават, че стандартизирането на тютюневите изделия и унифицирането на техните опаковки ще накарат производителите им да редуцират инвестициите в своите марки, което ще доведе до намаляване на общата стойност на продуктите и на пазара като цяло, а от там и на цената на суровината. Така ще се намалят изкупните цени на тютюна, който вече е подложен на сериозен натиск що се отнася до равното му третиране с останалите земеделски култури при определянето на средствата за подпомагане. От Асоциацията припомнят, че над 200,000 души в България са заети в областта на тютюнопроизводството и ще бъдат засегнати от евентуалните рестрикции, които предвиждат Директивата за тютюневите изделия и Докладът на Здравната Комисия ENVI.

 


Тагове: тютюн, опаковки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg