EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нови психоактивни вещества + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови психоактивни вещества + видео

mail11:40 | 02.11.2017прегледи 18494 коментарикоментари 0


В борбата с наркотиците времето за реакция на нови заплахи е от критично значение. Престъпни групи могат да внесат малки изменения в производствения процес и да синтезират нови субстанции. Подобно на опиата фуранилфентанил, те могат да бъдат толкова опасни, колкото хероина и кокаина, но с „предимството“, че все още не са забранени. Властите трябва да анализират тези вещества, преди да ги изтеглят от пазара. Над сто нови психоактивни субстанции се появяват на пазара всяка година.

Парламентът гласува промени в законодателството, които целят да съкратят наполовина времето за обявяване на вещества, синтезирани от легални съставки, за опасни и вкарването им в забранителния списък. Предвижда се подобряване на работата на системата за ранно предупреждение между страните в ЕС и разширяване на правомощията на Европол.

Наказателни санкции

Промените налагат и криминална отговорност за въвлечените в търговията с тези вещества. Депутатката Тереса Хименес-Бесерил (ЕНП, Испания), авторка на доклад по проблема, посочва, че тези наркотици „се продават в Интернет, те се продават в Китай, в Индия и производството и продажбата нито се наказват, нито са криминализирани“.  

Михал Бони (ЕНП, Полша), който е подготвил доклад за системата за ранно предупреждение, също изтъква нуждата от „борба срещу организираната престъпност, доставяща подобни субстанции“.

Промените, по които е постигнато съгласие със Съвета, налагат в целия ЕС наказание от поне 10 години лишаване от свобода за производството, дистрибуцията и продажбата на най-опасните нови вещества.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1957