EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови проекти в Банско на „Юлен” АД отхвърлени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови проекти в Банско на „Юлен” АД отхвърлени

mail17:30 | 26.08.2011прегледи 853 коментарикоментари 0


Министерство на околната среда и водите отхвърли нови проекти в ски зона Банско на концесионера „Юлен” АД за строеж на нови ски лифтове на мястото на съществуващи с по-малък капацитет, както и на проект за нова чайна, се казва в съобщение на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”. Междувременно природозащитниците получиха серия документи по Закона за достъп до обществена информация, свързани със ски зона Банско, които показват още незаконосъобразни действия в Национален парк Пирин. Документите ще бъдат анализирани и представени на обществеността в следващите седмици.
Причините, поради които МОСВ отхвърля подмяната на триседалковия лифт „Шилигарника – Платото” и на влека „котва” по Старата писта, както и строителството на нова чайна в м. Платото, са, че излизат извън концесионната площ. От решението на МОСВ става ясно още, че те не са предвидени в концесионния договор, в Териториално-устройствения план (ТУП) на ски зона Банско (2001 г.) и в Плана за управление на Национален парк Пирин (2004 г.), който допуска единствено реализацията на съоръжения, предвидени в ТУП (2001 г.). Освен това в решението е записано, че с тяхното изграждане биха се нарушили режими на плана за управление, които забраняват както ново строителство, така и унищожаване на горите и природата в Национален парк Пирин.
Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че през 2010 г. министърът на околната среда и водите одобри изграждането на други два нови лифта в ски зона Банско. Тогава решенията на министъра бяха атакувани в съда, поради същите тези противоречия със закона, според които сега МОСВ основателно отхвърля новите проекти на концесионера „Юлен” АД.
През лятото ЮНЕСКО декларира, че ще включи Национален парк Пирин в списъка на световното природно наследство под заплаха заради развитието на ски зона Банско, ако мисията на организацията през есента потвърди опасенията на Комитета по световно наследство и българските природозащитни организации. Така Пирин може да се нареди сред обекти като националните паркове в Демократична република Конго, чиито гори бяха изсечени по време на гражданската война.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg