EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови програми за винопроизводители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови програми за винопроизводители

mail08:05 | 17.02.2021прегледи 569 коментарикоментари 0


През изминалата година лозаро-винарският сектор беше подпомогнат с над 60 млн. лв. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислав Танева по време на ритуалното зарязване на лозя в село Огняново, област Пазарджик, по случай празника Трифон Зарезан. По думите й, страната ни е използвала всички възможни финансови инструменти, които Европейският съюз предостави на страните членки, за подкрепа на лозаро-винарския сектор в тази трудна и особена 2020 г. Земеделският министър подчерта, че увеличаването на максималния размер на помощта по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС)  ще се запази и през 2021 година.

 „Всичко, което можехме да направим - го правехме, включително увеличихме интензитетите в подкрепа на субсидиите по различни приеми по НППЛВС, когато получихме възможност за това от ЕК. Това ставаше при непрекъсната комуникация с бранша", категорична бе министър Танева.

На 15 февруари 2021 г.,  за първи път в България стартира прием по мярката „Информиране в държавите членки“ от НППЛВС. Десислава Танева припомни, че винопроизводителите все още могат да подават своите проектни предложения и по мярката „Инвестиции в предприятия“.

Освен това до 19 февруари в ДФ „Земеделие“ се приемат заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Инвестиции в предприятия“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г.

От финансова подкрепа по мярка „Инвестиции в предприятия“ могат да се възползват предприятия, вписани като винопроизводители в лозарския регистър, поддържан от Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и организации на производители, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Запазват се и допустимите за финансиране дейности, а именно - закупуването на нови машини и съоръжения, свързани с процеса на производство и съхранение на вино, както и строително-монтажни работи по изграждане, надстрояване, пристрояване и/или реконструкция на сгради, предназначени за производство и съхранение на вино, контрол на качеството на произведените вина и др.

Допустимият процент на европейско финансиране по подадените проекти ще се определя в зависимост от вида на предприятията. И през настоящата година микро, малки и средни предприятия ще могат да получат до 70 % финансиране от ЕС, големите предприятия с годишен оборот под 200 милиона евро и по-малко от 750 служители – 35 %, а големите предприятия с оборот над 200 милиона евро и над 750 служители – 25 %. Оставащата част от разходите ще бъде за сметка на кандидатите за предоставяне на финансова помощ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014