EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нови прогнози на Бундесбанк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови прогнози на Бундесбанк

mail15:01 | 19.11.2015прегледи 1358 коментарикоментари 0


Икономическият подем в развитите икономики се оказва стабилен на фона на сътресенията на нововъзникващите пазари и на спада на цените на суровините, които изглеждат по-скоро като отражение на забавянето на световната икономика, а не като негова причина, посочи Централната банка на Германия.

В своя редовен ноемврийски доклад Бундесбанк отбеляза, че опасенията относно развиващите се икономики и по-специално Китай, са били високи, но тяхното представяне сякаш не се влошило още повече през последния месец.

Банката добави, че по-голяма част от очакваното глобално икономическо забавяне се случва в страни, които разчитат на производството на суровинни материали.

От друга страна не се наблюдава спад при съвкупното търсене в стоково консумиращите региони, се посочва в новия доклад на Бундесбанк.

В крайна сметка това илюстрира различията в регионалния растеж и показва, че забавянето на световната икономика по-вероятно е отражение на спада в цените на суровините, а не причина за този спад, заяви немската централна банка.

През миналия месец МВФ намали прогнозите си за растеж в световен мащаб до 3,1% от 3,3%, като се позова на цените на суровините и на икономическото забавяне в Китай, аргументирайки се, че са необходими политики, насочени към увеличаване на търсенето и на потреблението.

Последният месечен доклад на Бундесбанк е факт преди последното за годината заседание на ЕЦБ на 3-ти декември, на което Европейската централна банка ще трябва да реши дали еврозоната се нуждае от повече парични стимули за увеличаване на инфлацията, тъй като изглежда, че икономическото възстановяване в региона губи част от възходящия си импулс, дължащо се на по-бавния растеж в Китай и в други развиващи се пазари. 

Германската икономика остава по пътя на растежа през третото тримесечие на 2015-а година. Според доклад на Федералната статистическа служба от 13-и ноември реалният БВП нарасна на сезонно и календарно изгладена база с 0,3% между юли и септември в сравнение с предходното тримесечие. Темпът на растеж обаче е в известна степен по-умерен, отколкото през второто тримесечие, когато БВП нарасна с 0,4%, отбелязва Бундесбанк в своя последен икономически доклад.

Според банката темпото на икономически растеж в Германия може да се ограничи към края на 2015-а година, тъй като се очаква по-слабо промишлено производство, но в същото време вътрешното потребление може да помогне за задържане на растежа над неговото потенциално ниво. /БНР

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg