EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови правила при търговията с ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила при търговията с ток

mail18:05 | 03.01.2018прегледи 10041 коментарикоментари 0


Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ е направила промени в правилата за търговията с ток чрез дългосрочни договори. Това каза за програма „Хоризонт“ на БНР изпълнителният директор на борсата Константин Константинов. Те ще бъдат публикувани днес и ще влязат в сила от 9-и януари.

Промяната в правилата е свързана със законово изменение, с което всички производители с мощност над 5 мегавата се задължават да продават тока си през борсата. Очакванията са търгуваните количества да се увеличат до пет пъти, посочи Константин Константинов.

Борсовият оператор реагира бързо и изменя своите правила, защото очакваме отражението от прилагането на закона именно да рефлектираме вече върху тази платформа и обемите количества електрическа енергия, които се търгуват през нея, да се увеличат многократно.

В момента на енергийната борса се извършват продажби чрез дългосрочни договори и за ден напред. Най-късно през февруари на борсата ще започне и реалната търговия с ток, в рамките на деня:

Ще започнем регистрационен процес на реални търговски участници, а и в зависимост от активността им, ще започнем тестове с тях, което ще отнеме няколко седмици. Надявам се, в края на януари или февруари да сме в състояние наистина да кажем, че тази платформа работи и реално стават сделки на нея. Тя ще помогне най-вече на търговските участници да оптимизират графиците за доставка, така че да избегнат някакви големи дисбаланси, било то като излишък, било то като недостиг. Най-вече мисля, че ще помогне на производителите от възобновяеми енергийни източници, каза изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg