EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови правила за плащания в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за плащания в ЕС

mail14:00 | 29.07.2013прегледи 629 коментарикоментари 0


ЕК прие пакет документи с цел приспособяване на пазара на плащания в ЕС към възможностите на единния пазар и подкрепа на растежа на икономиката на Съюза, съобщи пресслужбата на ЕК. Пакетът включва нова директива за платежните услуги, предложение за регламент относно обменните такси при разплащателни операции с карти.
С преразгледаната директива за платежните услуги се въвеждат редица нови важни елементи и подобрения на пазара на плащания в ЕС. Улеснява се и се повишава сигурността на използването на евтини услуги за плащане по интернет, като в нейния обхват се включват нови т. нар. услуги по иницииране на плащане. Това са услуги, които се осъществяват между търговеца и банката на купувача и позволяват извършването на евтини и ефективни електронни плащания без използването на кредитна карта. Спрямо тези доставчици на услуги вече ще се прилагат същите високи стандарти за регулиране и надзор, както към всички други платежни институции. В същото време банките и всички други доставчици на платежни услуги ще трябва да повишат сигурността на трансакциите онлайн, като използват системи за строго удостоверяване на клиента при плащания.
Потребителите ще бъдат по-добре защитени от измами, евентуални злоупотреби и инциденти при плащания (например в случай на оспорвани или неточно изпълнени платежни операции). На потребителите ще се налага да понасят само загуби в многоограничен размер - до максимум 50 евро (спрямо 150 евро в момента) - при неразрешени плащания с карта.
С предложението се увеличават правата на потребителите при извършване на преводи извън Европа или при плащане в парични единици на държави извън ЕС.
Ще се насърчи появата на нови участници и развитието на новаторски плащания с мобилен телефон и по интернет, което ще повиши глобалната конкурентоспособност на ЕС.

С регламента за обменните такси и преразгледаната директива за платежните услуги ще се въведе максимален размер на обменните такси при трансакции с потребителски дебитни и кредитни карти и ще се забранят допълнителните такси за използване на тези видове карти. Подобни допълнителни такси се начисляват от някои търговци при плащания с карта, например те са често срещани при покупката на самолетни билети. Когато размерът на обменните такси за потребителските карти бъде ограничен, разходите на търговците на дребно при картови трансакции ще намалеят значително и допълнителните такси вече няма да са оправдани.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg