EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови правила за ипотеките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за ипотеките

mail14:15 | 10.09.2013прегледи 534 коментарикоментари 0


Предоставянето на повече информация и повече закрила за купувачите на недвижима собственост, теглещи ипотечен кредит, са основните цели на директивата, която ЕП ще разгледа и гласува тази седмица по време на пленарното си заседание. Разговаряхме с докладчика Антолин Санчес Преседо (С&Д, Испания) за това как мерките могат да ограничат прекалено лесното раздаване на заеми, което бе една от причините, довели до настоящата икономическа криза.

Как новите правила ще предпазят гражданите от надуването на нов имотен балон като този в Испания или Ирландия?

Тези мерки ще затруднят безотговорното кредитиране. Кредитните институции ще трябва да предоставят много повече информация на клиентите си и ще трябва да проведат задълбочено проучване на кандидатстващите за кредит. Ще бъдат завишени и изискванията за оценяването на жилищните имоти и за анализа на пазарния риск.

Освен това се регламентира 7-дневен срок за размисляне, който би могъл да бъде по-дълъг, ако така решат страните-членки. В рамките на този срок потребителите ще имат възможност да преоценят решението си и да се откажат.

Как това ще помогне на кредитополучатели, които не могат повече да си плащат вноските и рискуват да загубят домовете си?

Предвиждаме по-голяма гъвкавост по време на срока на договора. Общият принцип е, че за да се защитят кредитополучателите при криза и неплащане, трябва да се избягва прекратяването на договора и изземването на собствеността. Оставаме отворена възможността за налагане от страните-членки на изисквания за продажба на имота на възможно най-добра цена, за защита на потребителите срещу поемане на прекалено голям дълг, и за погасяване на заема с връщане на собствеността.

Какъв ще бъде ефектът от тези правила върху икономиката?

Налагането на обща правна рамка на европейския пазар на ипотечни кредити ще спомогне за развитието му и за повишаването на неговата динамика, ще стимулира растежа и заетостта. В същото време това ще помогне и на домакинствата да получат достъп до достоен дом при справедливи финансови условия.


Източник и снимка: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg