EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нови правила за вредни емисии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за вредни емисии

mail07:15 | 13.09.2013прегледи 777 коментарикоментари 0


Правителството прие проект на закон за ограничаване на изменението на климата. С него се прецизират действащи разпоредби, чиято позитивна правна уредба е пренесена от действащи нормативни актове, регламентиращи извършването на националната инвентарицазия на емисии на парникови газове и гъвкави механизми по Протокола от Киото, съобщи правителствената пресслужба.
Със законопроекта се транспонират директиви от пакета „Климат/Енергетика”. Чрез тях се осигурява провеждането на търгове на квоти за емисии на парникови газове през третия период на Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ) от 2013 до 2020 г. Регламентира се преходно безплатно разпределение на квоти на операторите на инсталации, участващи в ЕСТЕ, за периода 2013-2020 г. и за разпределяне на безплатни квоти на нови участници, както и на квоти за модернизиране на електропроизводството. Създава се възможност за използване в рамките на ЕСТЕ на кредити от проекти за намаляване на емисиите на парникови газове. Определят се правила за мониторинг и докладване на емисиите на парникови газове от операторите на инсталации и операторите на въздухоплавателни средства в обхвата на ЕСТЕ. Въвеждат се административно наказателни разпоредби, подпомагащи спазването на правилата, въведени от настоящия закон от страна на операторите на стационарни инсталации и операторите на въздухоплавателни средства.
Законопроектът регламентира нормативно задължението за производителите и вносителите на течни горива за транспорта да постигнат за периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2020 г. намаление на емисиите на парникови газове на единица енергия от целия жизнен цикъл на доставяните течни горива с 6% спрямо средното за Европейския съюз равнище за 2010 г.
Определя се компетентен орган, който да приеме мерки за изпълнение на задълженията на страната за намаляване на емисиите на парникови газове от секторите извън ЕСТЕ.
Доразвива се схемата за доброволна редукция на емисии, обхващаща дейности, инсталации и лица, за които не съществуват международни задължения за намаляване на емисиите на парникови газове.
Законопроектът и мотивите към него са публикувани за публично обсъждане в портала за обществени консултации www.strategy.bg.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg