EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нови правила за авторското право

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови правила за авторското право

mail15:31 | 18.09.2018прегледи 585 коментарикоментари 0


Европейският парламент прие мандат за започване на преговори с държавите в ЕС относно общи правила за защита на авторското право. Тези правила са призвани да гарантират справедливо заплащане за труда на хора на изкуството и журналисти в днешния дигитален свят.

Какво означава това за миймовете, които хората правят онлайн с откъси от филми или изображения на актьори? Как ще се отразят новите правила на интернет? Депутатът Аксел Фос (ЕНП, Германия), автор на позицията на Парламента, отговори на някои често задавани въпроси.

Кои права ще защитава законодателството?

Ние искаме да защитим и укрепим правата на творците: автори, артисти, певци, автори на песни, журналисти... всички държатели на авторски права. Те са в окаяно положение: техният труд се използва от големи платформи, които печелят от него, но самите държатели на права често не получават дял от тези печалби. Огромни американски платформи правят пари, а нашите творци отмират. Затова ние трябва да укрепим техните права и да направим платформите отговорни.

Заплашени ли са миймовете и творбите на фенове на филми или книги?

Не, те въобще не са заплашени. Те попадат както и до сега под изключения, регламентирани в националните законодателства. Потребителите не са засегнати по никакъв начин от промените. Само платформите ще носят отговорност.

Какво се опитват да постигнат правилата за дигиталното ползване на публикации на пресата?

В днешно време големите платформи ползват съдържание от медиите, правят много пари чрез него, а издателите не получават дял. Член 11 дава на издателите право да искат възнаграждение, ако платформите ползват тяхно съдържание. Това, което ще може да се ползва, е хиперлинк и употреба с нетърговска цел. Тези неща не са включени в обхвата на член 11 и могат да бъдат ползвани от всяка една платформа, например Уикипедия.

Какво ще се промени за малките независими издатели и автори?

Те също могат да искат възнаграждение от платформите, които ползват тяхно съдържание. Особено за малките издатели това е от изключително значение, защото тяхната позиция е много слаба в сравнение с тази на платформите.

Заплашен ли е Интернет?

Не, разбира се, това е абсурдно. Нищо няма да се промени, освен че платформите ще носят отговорност за нарушения на авторското право.

След гласуването в пленарна зала депутатите ще започнат преговори с държавите членки. Когато бъде постигнато споразумение, то ще трябва да бъде одобрено официално от Парламента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg