EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови права за пътуващите по вода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови права за пътуващите по вода

mail16:30 | 25.11.2010прегледи 527 коментарикоментари 0


Приета е нова директива за правата на пътниците, пътуващи по море или с речен транспорт, след като късно снощи Европейският съюз и Европейският парламент одобриха документа.
В Европейския транспорт се налага "ново поколение" права на пътниците. Главното в тях е оказваната услуга да бъде измервана с качеството й, заяви днес пред акредитирани тук журналисти бившата българска еврокомисарка Меглена Кунева, която в предишния състав на Европейската комисия отговаряше за правата на потребителите.
Сега тя е съветник на заместник-председателя на Европейската комисия и отговарящ за транспорта Сийм Калас по правата на европейските пътници. Назначението й на тази длъжност стана, когато през пролетта на тази година избухна кризата в европейската гражданска авиация, предизвикана от изригването на вулкан в Исландия.
Залегналите в новата директива права включват възстановяване на цената на билета или пренасочване по друг маршрут при закъснение на тръгването с 90 минути, осигуряване на храна и напитки, както и до три нощувки по 80 евро всяка при отмяна или забавяне на пътуване, подпомагане на хора със затруднено придвижване, предоставяне на пълна информация за пътниците преди и по време на пътуването.
Очаква се новата директива да бъде публикувана в официалния вестник на Европейския съюз в средата на декември. Страните членки ще имат две години да я включат в националните си законодателства.
Според Кунева вече се затваря кръга от приемане на европейска законодателство по правата на пътниците в Европейския съюз. Приети са директиви в тази насока в областта на въздушния, на морския и речен транспорт, а съвсем скоро ще бъде предложена и директива за пътуващите с автобусен транспорт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg