EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нови обвинения към WV + оспорване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови обвинения към WV + оспорване

mail10:05 | 04.11.2015прегледи 4817 коментарикоментари 0


Агенцията за опазване околната среда на САЩ (EPA) отправи в понеделник нови обвинения срещу "Фолксваген" във връзка със скандала за манипулиране на вредните газови емисии, отделяни от дизеловите автомобили на компанията, но германският автомобилен гигант оспори претенциите, разкривайки по този начин все по-големия разрив между нея и американските регулаторни органи.

EPA посочи, че проведените от нея неотдавна тестове за показали, че "Фолксваген" е инсталирала устройства, насочени към манипулиране на тестове за замърсяване на околната среда в САЩ, засягащи някои от моделите на дизелови автомобили както на "Фолксваген", така и на нейните поделения "Порше и "Ауди". Според американския регулатор тези модели превозните средства са увеличили емисиите на азотен оксид с до девет пъти над допустимия стандарт.

"Фолксваген" отново не успява да изпълни задължението си да спазва закона, който защитава чистия въздух за всички американци, заяви Синтия Гилс, асоцииран администратор за прилагане и спазване на правилата на EPA.

Говорител на немския автомобилен гигант обаче оспори констатациите на американската агенция, заявявайки, че компанията не е инсталирала софтуер, целящ да представи неверни резултати за емисионните тестове в която и да е друга марка от посочените по-горе автомобили.

Това е позволен софтуер. Поставеният от EPA въпрос е пределно ясен - иска ли САЩ конкуренция на американския автомобилен пазар, или не?

В същото време "Фолксваген" заяви, че си сътрудничи с агенцията и в тази връзка е изпратила в САЩ свои представители на най-високо равнище.

Ние имаме старши инженери, които ежедневно работят с Американската агенция за околна среда. В момента нашият най-висш шеф, отговарящ за развитието на двигателя, е на път за САЩ, за да се изяснят нещата, подчерта говорител на компанията.

Според хора, запознати със скандала, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл", EPA е разочарована от слабата комуникация с "Фолксваген" от средата на септември насам, като американският регулатор все още се опитва да научи повече за отделни устройство за контрол на емисиите и на други дизелови двигатели на немската компания. Това от своя страна спрямо плановете на "Фолксваген" да продава някои от моделите си автомобили за 2016 година в САЩ.

В понеделник Агенцията за опазване околната среда на САЩ е изпратила на "Фолксваген" известие за нарушение, отнасящо се за няколко спортни модели автомобили и за големи седани, които са оборудвани с трилитрови дизелови двигатели. Обвинението е второ за немския автомобилен гигант, откакто през септември EPA представи своите първоначални заключения, обхващащи около 10 000 вече продадени в САЩ дизелови автомобили, модел 2014-а година. Според EPA новото предупреждение включва и неизвестен брой дизелов моторни превозни средства модел 2016 година.

Автомобили, засегнати от последната претенция на американския регулатор, включват за първи път и Porsche - спортен модел 2015 на Porsche Cayenne, модел 2014-а на Volkswagen Touareg, както и модел 2016-а на Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L и Q5. Трябва да се има предвид, че новият изпълнителен директор на "Фолксваген" беше бивш шеф на "Порше".

Говорител на "Фолксваген" обаче заяви, че компанията не планира да спре от продажба засегнатите в новото обвинение на EPA модели, както направи преди време с 482 000 дизелови превозни средства, съдържащи т.нар. "коригиращи устройства", които могат да фалшифицират резултати от тестове за отделяните вредни емисии.

Новите обвинения на EPA увеличават допълнително и без това солидния натиск върху "Фолксваген", след като скандалът с вредните емисии вече струваше шефското място на бившия главен изпълнителен директор на компанията Мартин Винтеркорн и принуди немският производител на автомобили да задели 7,3 млрд. долара, за да финансира разходите за справяне със софтуерния проблем на засегнатите дизелови автомобили./БНР


Тагове: WV, замърсяване
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg