EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови мерки срещу киберпрестъпността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови мерки срещу киберпрестъпността

mail09:15 | 15.02.2013прегледи 382 коментарикоментари 0


Престъпленията, извършвани в интернет, бързо се увеличават. Компютърните вируси, пробивите на мрежи и киберпрестъпленията могат да доведат до значителни финансови загуби, да подкопаят доверието в онлайн услугите и да нанесат сериозни щети на икономиката на ЕС.
Ако не вземем по-сериозни мерки за защита на жизненоважните цифрови мрежи, обществената безопасност и националната сигурност също могат да бъдат застрашени. Това е световен проблем, който изисква общ подход – онлайн престъпниците могат да атакуват отвсякъде.
Около 38% от европейските интернет потребители са променили поведението си заради свързани с кибернетичната сигурност опасения: за 18% е по-малко вероятно да купуват стоки онлайн, а за 15% е по-малко вероятно да използват онлайн банкиране, показва проведено наскоро проучване.

За да се промени тази тенденция, Комисията даде старт на широкообхватна стратегия за защита на цифровите мрежи в ЕС и на потребителите от киберпрестъпността. Един общ подход ще помогне жизненоважните мрежи да станат по-устойчиви на атаки и ще доведе до значително намаляване на онлайн престъпността.
Включването и на други държави ще допринесе за повишаване на сигурността в ЕС и за защита на гражданите. Страните от ЕС ще си сътрудничат по-тясно за подобряване на кибернетичната сигурност в световен мащаб, като настояват за прилагане на съществуващите международни закони в киберпространството и помагат на други страни да постигнат по-голяма кибернетична сигурност.
Нови мерки
В съответствие с тази стратегия Комисията също така предлага страните от ЕС, интернет доставчиците и уязвимите бизнес сектори да предприемат стъпки за обезопасяване на жизненоважните цифрови мрежи.
Всички правителства в ЕС ще бъдат отговорни за предотвратяване и реагиране на заплахите към цифровите мрежи. Всички ще трябва да отговарят на общи стандарти за кибернетична сигурност и да си сътрудничат по-активно в борбата с киберпрестъпността.
Доставчиците на услуги за електронна търговия и предприятията от сектора на енергетиката, транспорта, банковото дело и здравеопазването ще трябва да подобрят мрежовата сигурност. Действащото в момента право на ЕС, което изисква съобщаването за инциденти, свързани с онлайн сигурността, ще обхване всички важни интернет услуги и обществени администрации.
Така например според действащото право редовните телекомуникационни доставчици трябва да съобщават за свързани със сигурността инциденти, докато доставчиците на гласови услуги (VOIP) - например на телефонни обаждания по интернет като Skype - не са длъжни да правят това. С новите мерки този пропуск ще бъде отстранен, като ще се изисква и доставчиците на VOIP услуги също да съобщават за инциденти./Европейска комисия
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1071