EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови еврооблигации едва през 2016

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови еврооблигации едва през 2016

mail06:25 | 09.07.2014прегледи 868 коментарикоментари 0


България вероятно няма да предлага на международните  инвеститори еврооблигации преди идната година или по-вероятно  преди 2016 година, след като привлече 1,49 милиарда евро (2  милиарда долара) през юни от търга на 10-годишни облигации, каза от Брюксел за Блумбърг финансовият министър Петър Чобанов.
Страната продаде държавни облигации на 27 юни при доходност  от 3,055 процента или 160 базисни пункта над осреднените  суапове (средното равнище между търсене и предлагане - бел.  ред.). Предишната емисия на еврооблигации на страната от юли  2012 година имаха спред от 320 базисни пункта над осреднените  суапове, според данни на Блумбърг.
Най-новият търг бе "най-доброто ни представяне на  международните пазари досега", каза Чобанов в ефира на телевизия Блумбърг от белгийската столица късно снощи, където пристигна  за участие в срещата на финансовите министри от ЕС в Брюксел.  "Това означава, че международните инвеститори имат доверие,  че основите на страната са стабилни. Те гледат на случващото се  сега само като на шумотевица, която ще отмени", посочва  Блумбърг.
Българската общественост е наясно, че държавата стои зад банковия сектор и го подкрепя с всички възможни ресурси. Одобрената от Европейската комисия държавна помощ даде възможност да осигурим незабавна ликвидност на застрашената от атаки банка в случай на необходимост. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за CNBC, съобщиха от МФ. "Хората осъзнават, че това е криминално деяние и няма нищо общо с фундамента на системата", подчерта Петър Чобанов. Министърът на финансите опроверга опасенията за нова банкова атака, като основание за това дава успехът на последната емисия външен дълг, която беше пласирана на международните капиталови пазари. "Добрата цена на облигациите, ниската доходност, спредът спрямо осреднения лихвен суап и спрямо германските федерални облигации показват, че международната инвеститорска общност има доверие в България", коментира той. Министър Чобанов разкри още, че по време на разговорите си с тях е станало ясно, че пазарът е възприел неотдавнашната ситуация като "шум". Според него силните макроикономически и фискални показатели също са много важни за инвеститорите и те ще продължават да проявяват интерес към България.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161