EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови далекопроводи в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови далекопроводи в Германия

mail07:50 | 15.03.2013прегледи 487 коментарикоментари 0


Закон за ускоряване на разрастването на електрическата мрежа в Германия, за да се отговори на бързото увеличение на производството на електроенергия от възобновяеми източници, беше представен пред депутатите от Бундестага, предаде Франс прес.
Берлин иска да опрости и да ускори планирането и изграждането на нови електрически далекопроводи, което е важен момент в енергийния преход на страната, обясни министърът на
икономиката Филип Рьослер пред депутатите, които трябва да разгледат на първо четене серия мерки за ускоряване на разрастването на електрическата мрежа, поставена на изпитание от силния подем на вятърната и слънчевата енергетика. Вятърна енергия се произвежда най-вече в северните райони на Германия, близо до крайбрежието, докато голяма част от потреблението на електроенергия е концентрирано в южната част на страната. Това налага изграждането на нови далекопроводи за високо напрежение.
Като цяло енергийният преход - както бе наречен в Германия постепенният отказ от ядрена енергетика до 2022 година - няма да може да се осъществи без реорганизация на мрежата и увеличение на капацитетите й.

Общо 2800 километра нови далекопроводи трябва да бъдат изградени, уточни Рьослер. Според федерацията на общинските енергийни оператори (VKU), необходимо е да се инвестират 25 милиарда евро в тези мрежи до 2030 година.
За да се опрости изграждането им, част от правомощията в тази област ще бъдат прехвърлени на федералната държава. В момента планирането на електрическите мрежи е от ресора на 16-те провинции, което значително утежнява процедурите. Новите правила предвиждат също така Федералният административен съд дабъде единствената компетентна инстанция в случай на спор. Изграждането на нови далекопроводи среща съпротивата на местното население и еколозите. Много проекти са блокирани или забавени, тъй като срещу тях се водят дела.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037