EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови газопроводи, тръбопроводи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови газопроводи, тръбопроводи

mail17:35 | 14.10.2022прегледи 586 коментарикоментари 0


Началото на строителните работи на сегмента Кипър-Крит на Евроазиатския интерконектор ще бъде отбелязано с церемония, която ще се проведе в президентската резиденция в Никозия в 19:00 часа в петък, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

На церемонията ще присъстват президентът на Кипър Никос Анастасиадес, кипърският министър на енергетиката, търговията и промишлеността Наташа Пилиду, гръцкият министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас и еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Евроазиатският интерконектор ще свърже гръцката, кипърската и израелската енергийна мрежа чрез най-дългия подводен захранващ кабел в света.

-----------------

Същевременно стана ясно, че плановете за подземен тръбопровод, който да свърже пристанището Антверпен-Брюж с германския регион Рур, бяха отново отложени. Най-рано следващата година се очаква да има нов кръг от консултации, предаде белгийската агенция Белга.

В продължение на години химическата промишленост настоява за тръбопровод, който да транспортира въглероден диоксид или газ. По този начин ще се намали броя на камионите, транспортиращи суровината. От тръбопровода биха спечелили не само белгийската и германската промишленост, но и промишлеността в нидерландската провинция Лимбург.

През 2019 г. половин дузина големи химически компании - включително BASF и INEOS - подписаха споразумение за сътрудничество с пристанищата на Антверпен и Ротердам. Строителството трябваше да започне през 2023 г. Впоследствие обаче срещу тръбопровода започнаха протести, отчасти защото минава през няколко природни и земеделски зони.

Това, че проектът е отложен за пореден път, стана ясно от отговор на фламандския министър на околната среда и енергетиката Зухал Демир на въпрос от фламандския депутат Лудвиг Ванденхов. Следващото обсъждане на темата от белгийското правителство се очаква догодина. След одобрение на пълното трасе може да се кандидатства за всички необходими екологични разрешителни.

Досега бяха получени десетки негативни становища срещу тръбопровода от различни бордове и администрации. Освен това хиляди лица са подали възражения. Около осемдесет къщи са заплашени от отчуждаване, припомня агенция Белга.

Партньорите, които искат да построят тръбопровода, сега трябва да потърсят алтернативи, вероятно по каналите, тъй като там живеят по-малко хора. Следващата година ще има нов кръг консултации, което трябва да осигури по-голяма подкрепа.

-------------------

Президентът на Туркменистан Сердар Бердимухамедов е разпоредил на правителството да ускори строителството на газопровода ТАПИ, свързващ страната с Индия през Афганистан и Пакистан, писа официалният вестник "Неутрален Туркменистан", цитиран от ТАСС.

Строежът на тръбата започва през 2015 г., но малко по-късно е спрян до "стабилизирането на ситуацията в Афганистан". Взелите миналата година властта в Кабул талибани наскоро изразиха желание строежът да продължи, а правителствена делегация посети Ашхабад, за да договаря подробности около изграждането му.

Цената на ТАПИ се изчислява на около 10 милиарда долара, а дължината му трябва да е над 1800 км. Капацитетът му е предвиден да достигне 33 милиарда куб. м газ годишно, който трябва да тече от находище Галкънъш в Туркменистан до индийския щат Пенджаб.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg