EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови бизнес модели за производство на месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови бизнес модели за производство на месо

mail11:10 | 07.08.2023прегледи 510 коментарикоментари 0


Организации на производители ще засилят пазарния успех на българските селскостопански продукти. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на среща в аграрното ведомство с представители на секторите "Овче и козе месо", "Говеждо и телешко месо", "Свинско месо" и "Птиче месо", съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Участниците в срещата бяха запознати с подготвяните промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027, възможностите за обединение и изпълнението на оперативни програми от признати организации на производители.

Изтъкнати бяха предимствата на сдружаването на земеделските производители в групи и организации като начин за повишаване на тяхното влияние по веригата на доставки на храни и увеличаване на дела на произведените стоки, предлагани в търговската мрежа.  

Министър Вътев коментира, че целта е да се създадат ефективни бизнес модели при производството на месо и преработката му, да се намалят разходите, да се повиши конкурентоспособността на сектора и това да се отрази на цената на месото за реализация. 

Той подчерта, че проблемите пред сътрудничеството ще се решат с два нови закона - Закон за търговията със земеделска продукция и Закон за кооперативите, и ще се върви към модерен и ефективен модел. Вътев очерта като конкретни задачи пред производителите на месо създаването на големи модерни кланици в Северна и Южна България и ефективното оползотворяване на отпадъците от производството.

Министерство на земеделието и храните работи в посока насърчаване на производството на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти и пчелен мед, като тези въпроси ще се обсъждат на предстоящите консултативни съвети, които имат за цел да обхванат всичко от полето до масата, каза в заключение аграрният министър.

В края на миналия месец представители на 35 организации в животновъдния сектор се срещнаха с премиера акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и заместник-министъра на земеделието и храните доц. Деян Стратев в Министерския съвет. 

Тогава животновъдите изразиха единодушно мнение, че представеният от служебното правителство Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. не отчита достатъчно техните интереси и настояха за неговата преработка. Те изразиха готовност техни представители да участват в подготовката на нормативните документи, за да повишат качеството им.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038