EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови антируски санкции от ЕС, САЩ, Г-7

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови антируски санкции от ЕС, САЩ, Г-7

mail18:40 | 11.04.2022прегледи 850 коментарикоментари 0


Какви нови санкции бяха наложени на Русия през изминалата седмица?

Еропейският съюз одобри пети пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна, предаде ДПА, като се позова на свои източници. Постоянните представители на страните членки в Брюксел дадоха зелена светлина за наказателните мерки. Новината бе потвърдена от френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, цитирано от Франс прес. Санкциите включват забрана на вноса на руски въглища, дървен материал и водка, посочва ДПА. Забранява се износът за Русия на високотехнологични стоки и на оръжия, съобщи ТАСС.

Сметките на руски банки под юрисдикцията на ЕС ще бъдат замразени. Освен това се забранява влизането на кораби, плаващи под руски флаг, в европейски пристанища. Новите санкции ще засегнат също руски бизнесмени, военни и предприятия, свързани с инвазията в Украйна.

Страните от Г-7 обявиха нови икономически санкции срещу Русия, сред които и нова забрана за инвестиции в ключови сектори. Забраняват се инвестиции в ключови отрасли на руската икономика, в това число и енергетиката, се казва в изявление на Г-7. В него се обявяват и допълнителни санкции, засягащи сектора на руската отбрана, както и мерки срещу представители на руския елит и техни близки, подкрепящи войната.
Разширяват се и забраните за износ на някои стоки и санкциите срещу руски банки и руски държавни компании.

На този етап не се планира енергийно ембарго, но страните от Г-7 искат да постигнат напредък по плановете си за намаляване на зависимостта си от руски енергийни източници. В тези планове между впрочем се включва и прогресивен отказ от използване на руски въглища.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че налага още санкции на Русия, предадоха световните агенции.

Обект на санкции е компанията  "Алроса", която представлява 90 процента от добива на диаманти в Русия и 28 процента от добива на диаманти в световен мащаб, отбелязва Франс прес. Групата вече е обект на санкции, но сега правителството на САЩ ги увеличава. Втората компания е Обединената корабостроителна корпорация и нейните 28 дъщерни предприятия, пояснява ТАСС. Тя е отговорна за изграждането на почти всички военни кораби на Русия.

Всичко това се добавя към вече приетите западни мерки срещу Москва в последните седмици. Конгресът на САЩ освен това прие вчера забрана за внос на руски енергийни източници.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037