EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови 9 съдилища стават „съд-модел”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови 9 съдилища стават „съд-модел”

mail16:00 | 29.11.2012прегледи 516 коментарикоментари 0


Натовареността в съдебната система и стъпки за решаване на проблема е една от темите, които ще бъдат обсъждани от председателите на съдилища-модели и съдилища-партньори по проекта „Усъвършенстване на работните процеси в съда” на срещата им на 30 ноември и 1 декември 2012 година в София (зала 8 на НДК).
Това е пета поред среща на председателите на съдилища-модели и съдилища-партньори в рамките на тригодишния проект (януари 2010 – декември 2012 година) на Сдружение „Програма за развитие на съдебната система” (ПРСС), финансиран от Фондация „Америка за България”. Очакват се 140 участници - представители на 60 съдилища от цялата страна, на Висшия съдебен съвет, Министерството правосъдието, ВКС, Националния институт на правосъдието, дипломати. Срещата ще бъде открита от Велислава Делчева, председател на Управителния съвет на ПРСС, която ще представи и резултатите по проекта. Приветствия ще поднесат министърът на правосъдието Диана Ковачева, председателят на Върховния касационен съд проф. д-р Лазар Груев, представляващата Висшия съдебен съвет Соня Найденова, програмният директор „Гражданско общество" на Фондация „Америка за България“ Ленко Ленков.

Нови девет съдилища предстои да бъдат обявени за „съд-модел” по втория План за подобряването на работата на съда (План 2) на специална церемония в първия ден на срещата: Административен съд - София Област, Окръжен съд - Благоевград, Окръжен съд – Велико Търново, Районен съд - Горна Оряховица, Административен съд - Варна, Административен съд - Хасково, Районен съд - Бургас, Районен съд – Варна и Административен съд - Шумен. Критериите за „съд-модел” са два: достигане на 75% ниво на изпълнение на стандартите за качество по План 2 и базово изпълнение на всички 12 приоритетни стандарта, определени с решение на Комитета по оценка от март 2011 г. През април Висшият съдебен съвет прие като препоръчителни за всички съдилища в страната стандартите на План 2. Планът, който е в основата на проекта „Усъвършенстване на работните процеси в съда“ и се състои от 24 стандарта за качество, по които съдилищата работят, за да подобрят дейността си заедно с набор от практически насоки за тяхното приложение.
За първи път на срещата ще бъде представен Сборникът с добри примери и практики от българските съдилища, издаден наскоро от ПРСС сдружение „Програма за развитие на съдебната система”. Сборникът съдържа над 40 добри практики, въведени през последните години в български съдилища. Те са идентифицирани в рамките на тригодишния проект, изпълняван от Сдружението.
В дневния ред на двудневните дискусии са: Правосъдието за детето: необходимост от специализиран, овластен и ориентиран към детето съд; Съдебната система през очите на гражданите; Електронното правосъдие; Механизмите за ефективно участие на вещи лица в процеса на правораздаване. Сред лекторите са заместник-министрите на правосъдието Велина Тодорова и Деница Вълкова, членът на ВСС Калин Калпакчиев, съдията от Административен съд – Велико Търново Марияна Лазарова, социологът от “Алфа рисърч“ Любомир Тодораков, журналистката от БНР Силвия Великова и др.
Във втория ден на срещата е предвидена дискусия за бъдещи съвместни дейности след края на проекта, който приключва през декември.
 


Тагове: съдилища, среща
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg