EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови 5 млрд.евро за Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови 5 млрд.евро за Украйна

mail11:45 | 13.09.2022прегледи 503 коментарикоментари 0


Финансовите министри на Европейския съюз подкрепиха заем от 5 милиарда евро (5 милиарда долара) за Украйна. Средствата трябва да помогнат на страната да поддържа функционирането на училища, болници и други държавни институции на фона на руската инвазия, съобщи чешкото финансово министерство, цитирано от Ройтерс.

Заемът, който ще бъде обезпечен с гаранции от членките на ЕС, е част от общ пакет, възлизащ на 9 милиарда евро, обявен през май. Първият 1 милиард евро бе предоставен на Киев в началото на август.

Министър на финансите на Чехия Збинек Станюра, който беше домакин на европейските си колеги на днешната им среща в Прага, каза, че предстои да се реши как останалите 3 милиарда евро от пакета да бъдат разпределени под формата на заеми или безвъзмездни средства.

Същевременно украинският премиер Денис Шмигал заяви, че средствата, необходими за възстановяването на Украйна, са над 349 милиарда долара, информира Укринформ.

Тази цифра се съдържа в доклада "Бърза оценка на щетите и нуждите за възстановяване", разработен от правителството в Киев съвместно с ЕС и Световната банка, каза премиерът, като подчерта, че сумата все още не отразява пълния мащаб на разрушенията.

За да покрие непосредствените си нужди, Украйна се нуждае от 105 милиарда долара в краткосрочен план. Само за първия етап са необходими 17 милиарда долара, от които Украйна има нужда от 3,4 милиарда долара през следващите три месеца", добави Шмигал.

Той подчерта, че тази сума все още не отразява пълния мащаб на разрушенията, поради което призова Световната банка и други партньори да актуализират доклада редовно.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg