EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови 424 млн. лв. идват по ОП "Конкурентоспособност"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови 424 млн. лв. идват по ОП "Конкурентоспособност"

mail16:53 | 10.02.2010прегледи 791 коментарикоментари 0


Европейската комисия е дала положителна оценка за съответствие на Оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".
Това става ясно от писмо на Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК до българското правителство от 10 февруари, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
„Комисията счита, че …системите за управление и контрол…са в съответствие с разпоредбите на членове 58-62 от Регламент ЕО № 1083/2006", се казва в писмото. Положителната оценка на Брюксел дава възможност през тази година да бъдат получени по програмата допълнително 424.6 млн. лв. като междинни и окончателни плащания по вече сключени договори.
През 2010 г. предстои обявяването на 15 нови процедури за предоставяне на безвъзмездна помощ по ОП „Конкурентоспособност" на обща стойност 465 млн. евро. Това ще даде възможност проектите по тези процедури да бъдат завършени до края на 2013 г, когато е краят на настоящия програмен период. Основната част от планираните средства – 385 млн. евро, са предвидени за повишаване на ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнессреда. Още 80 млн. евро ще бъдат насочени за развитието на икономика, базирана на знанието и иновационни дейности. Основен фокус в дейността на програмата през тази година се очаква да бъдат и фондовете по инициативата JEREMIE. Очаква се с ресурс от 200 млн. евро да бъдат създадени гаранционни фондове, фондове за рисков капитал и за микрофинансиране.  По този повод българското правителство получи две писма от ЕК, в които се казва, че „новата инвестиционна стратегия за предоставяне на по-голям финансов ресурс под формата на рисков капитал и дялово участие за малките и средните предприятия, е в правилна посока".
Първата процедура, която се очаква да бъде обявена по ОП „Конкурентоспособност" в началото на март, е за технологична модернизация в малки и средни предприятия. Очаква се през първото тримесечие по нея да бъдат отпуснати 50  млн. евро, а през четвъртото тримесечие – още толкова. Първите 50 млн. евро от помощта са фокусирани върху подпомагането на бизнеса в по-слаборазвити региони, като за фирмите от тези региони ще се предоставя по-висок интензитет на помощта. Очаква се вторите 50 млн. евро, които ще бъдат отпуснати през четвъртото тримесечие, да бъдат насочени към ключови сектори на икономиката в области, важни за развитието на страната. Това е израз на политиката на МИЕТ за по-добро фокусиране на средствата по ОП „Конкурентоспособност".       



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161