EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нови 25 млрд. евро за гръцките банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нови 25 млрд. евро за гръцките банки

mail13:20 | 06.08.2010прегледи 565 коментарикоментари 0


Нов пакет от гаранции за гръцките банки в размер на 25 милиарда евро обяви на пресконференция в Атина финансовият министър Георгиос Папаконпстантину, цитиран от вестниците. 
Папаконстантину подчерта, че поредната финансова инжекция е условие за получаване на втория транш от заема на стойност 9 млрд. евро, предвиден в пакета от финансова помощ на ЕС и МВФ за страната, тъй като банките все още се затрудняват да си осигурят достъп до международните капиталови пазари и че целта й е да се засили ликвидността им.
Смята се, че гаранциите ще дадат възможност на банките от есента да започнат да отпускат повече потребителски и корпоративни кредити, които да осигурят глътка въздух на бизнеса и потребителите.      
Министърът каза още, че гаранциите за банките ще възлязат на 55 млрд. евро. Папаконстантину подчерта, че гръцките банки са издържали успешно европейския тест за устойчивост, но поясни, че банките занапред трябва да предприемат редица стратегически действия и да търсят възможности за окрупняване. 
Георгиос Папаконстантину обяви също, че от септември ще заработи и фондът за финансово-кредитна стабилност, който ще е с бюджет от 10 милиарда евро и при нужда ще е на разположение на банките.
Като крайно необходимо определиха преструктурирането на банковия сектор в Гърция експерти от Централната банка на страната преди ден.
Банките в Гърция са длъжни да предприемат инициативи за сключване на стратегически съюзи, в това число и за сливания, стана ясно от доклад на гръцката централна банка за финансово-кредитната стабилност в страната, цитиран  от в. "Нафтемборики".
За сливания и покупки на банки в Гърция се заговори в последно време, след като в печата се появиха твърдения, че отчаяние е обзело банкерите в страната заради проблемите с ликвидността на пазара. 
Наскоро частната банка Пиреос обяви, че иска да придобие дял от държавните АТЕБанк /Аграрната банка/ и Хеленик постбанк /Пощенската каса/ срещу 701 милиона евро.
Правителствени представители също направиха изявления, че е възможно гръцки банки да се слеят заради острата финансова криза в страната.  
В печата упорито се носят също слухове, че двете мощни частни банки Алфа банк и Юробанк или ще се слеят или ще потърсят международни партньори.              
Юробанк на магната Лацис вече оповести, че ще пристъпи към партньорство с мултинационалната HSBC.
Националната банка на Гърция пък заяви намерение да увеличи акционерния си капитал с 1,5 млрд. евро.
Идеята на Пиреос банк е да се създаде огромен банков консорциум, който да промени условията на конкуренция на финансово-кредитния пазар. Когато това сливане стане факт, две банки ще излязат от контрола на държавата.
Сливането на банки в Гърция се подкрепя както от правителството, така и от Европейския съюз и Международния валутен фонд, тъй като се очаква то да отприщи процеса на приватизация.
Наблюдателите в Атина очакват "жесток покер" между банкерите в страната.  Преценява се, че процесът на сливания е повлиян от присъединяването на Гърция към механизма за подкрепа, създаден от ЕС съвместно с МВФ, по силата на който
страната договори  помощи под формата на заеми в размер на 110 млрд. евро, както и от изолацията на Гърция от международните финансови и борсови пазара.
Още от началото на годината правителството и централната банка започнаха да приканват към окрупняване на банковия сектор с цел създаване на по-малобройни, но по-мощни финансово-кредитни институции, които да даде тласък на икономиката. Идеята за сливания на гръцки банки се споделя също от ЕС и МВФ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg