EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новата селекция на Добруджанския институт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новата селекция на Добруджанския институт

mail09:04 | 05.06.2020прегледи 523 коментарикоментари 0


Ден на отворени врати се проведе в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. На земеделските производители беше представена селекцията на института с акцент тревожното засушаване в региона - показани бяха пшеничните посеви, при които липсата на влага е оказала най-голямо влияние. На опитното поле беше представен и новопризнатият сорт "Никодим".
Институтът вече се подготвя за есенната сеитба, съобщи пред журналисти директорът Илия Илиев. За предстоящата кампания ще се предлагат базови семена от 14 сорта мека пшеница, 2 сорта ечемик, 5 сорта тритикале и 3 сорта твърда пшеница. Подготвени са общо около 450 тона. Освен това ще бъдат произведени и 170 тона сертифицирани семена от първо размножение. По думите на доц. Илиев се очаква засилен интерес към семената на земеделския институт.
Новите признати сортове пшеница на института са високопродуктивните и устойчиви на стрес "Шибил", "Чудомира" и "Цвета", както и устойчивият на болести зимен фуражен ечемик "Ларимар". Всеки момент се очаква одобрение за сорт пивоварен ечемик "Брилянт". В изпитание са още 8 сорта пшеница и ечемик, разработени от селекционерите на Добруджанския земеделски институт.
"Екипът ни има нови визия за селекционната програма", заяви доц. Галина Михова, селекционер в отдел "Селекция на зърнено житни и бобови култури". Освен основните цели за устойчивост на растенията към болести, неприятели и климатични предизвикателства, които гонят, селекционерите няма да отстъпят от нивото на качествените показатели. "Ние сме длъжници на нашите потребители, на българите. Трябва да знаем какво слагаме на масата си, как то е произведено и съответно всички нива по веригата да бъдат доволни", допълни доц. Михова.


Тагове: сортове, семена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg