EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новата ОСП в детайли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новата ОСП в детайли

mail13:30 | 01.10.2013прегледи 422 коментарикоментари 0


По-справедливо разпределение на фондовете, екологизиране и подкрепа за младите селскостопански производители - това са основните точки от новата Обща селскостопанска политика (ОСП), чиито рамки бяха дооформени вчера от европейските институции, предаде Франс прес.

СТОЙНОСТ

Бюджетът, определен за следващите седем години (2014-2020), беше намален с 12% до 373,2 млн. евро. При все това ОСП остава най-голямото разходно перо в европейския бюджет, от който поглъща 38%.

КОНВЕРГЕНЦИЯ

Скъсвайки с досегашния модел, при който около 80% от плащанията се отпускаха на 20% от селскостопанските производители, новата ОСП предвижда преразпределение между страните (т. нар. външна конвергенция) и между производителите в една и съща държава (вътрешна конвергенция). За губещите селски стопани пропуснатите ползи се очаква да бъдат между 11% и 12%, докато средната полза за печелившите се изчислява на 35%.

През 2019 година нито една страна членка не бива да получава по-малко от 75% на средното в общността (в зависимост от площите), докато на равнище производствени стопанства, помощта на хектар няма да може да бъде под 60% от средната стойност на помощите, изплащани до 2019 година в една и съща административна или агрономическа зона. Помощите, получавани от всяка ферма, ще бъдат намалявани постепенно, до 5% при суми над 150 000 евро. Страните, които изберат да облагодетелстват малките стопанства чрез премия за първите хектари, ще бъдат освободени от тази мярка.

ЕКОЛОГИЗИРАНЕ

Тази водеща мярка в новата политика обвързва отпускането на 30% от субсидиите със спазването от страна на селските стопани на селскостопански практики, щадящи земята и подкрепящи биоразнообразието. Селските стопани ще трябва да диверсифицират културите, да поддържат постоянни пасища и да съхраняват на зони от екологично значение, считано от 2018 година. Неспазването на тези мерки ще води до финансови санкции за селските стопани, извършили нарушения. Най-малко 30% от фондовете за селскостопанско развитие ще трябва да се отпускат за агро-екологични мерки, за подкрепа на биологичното земеделие или проекти, свързани с инвестиции или иновационни мерки, полезни за околната среда.

ПОДКРЕПА ЗА МЛАДИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ

Като мярка срещу застаряването на активите и поддържането на активността в селските райони, страните ще упражняват "позитивна дискриминация" в подкрепа на младите земеделци (под 40 години). Те ще получават допълнителна помощ от 25% за първите пет години - бонус, за който страните членки ще могат да отделят до 2% от бюджета за директни помощи.

Към този механизъм се добавят помощите за инвестиции, съфинансирани от ЕС и страните членки./БТА
 

EconomyNews.bg припомня някои важни за България моменти по време на преговорите за ОСП.


Тагове: ОСП, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg