EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Новата банкнота от 5 евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новата банкнота от 5 евро

mail08:00 | 07.05.2013прегледи 1084 коментарикоментари 0


Новата банкнота от 5 евро влезе в сила от 2 май тази година, като за първи път наименованието на единната валута е изписано и на кирилица. Това съобщи БНБ.
С това кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута. Така над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на ЕС, ще могат да прочетат на своя национален език думата "евро" върху банкнотата, посочват от БНБ.
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги представи през януари новата банкнота от 5 евро, която ще бъде първата от серията "Европа", предаде Франс прес. Голямата разлика между първата и втората серия е появата на
портрет върху купюрите - образа на гръцката богиня Европа, принцеса от гръцката митология, прелъстена и отвлечена от Зевс и превърната в бик, която е дала името си на континента. Лицето на богинята е изобразено върху антична ваза от 4-ти век преди новата ера, съхранявана в Лувъра.
Добавянето на портрета позволява да се включат нови знаци за сигурност, които да направят новата банкнота по-трудна за фалшифициране: холограма на портрета, видима при наклоняване на банкнотата, както и филигран на портрета, прозрачен при гледане срещу светлината. Цифрата в изумруден цвят има бляскав ефект и променлива цветност и също е един от двата нови защитни знака. "Серията Европа ще бъде по-интелигентна и по-сигурна от предишната серия", изтъкна Марио Драги на официална церемония за представянето на новата купюра в археологическия музей във
Франкфурт."С течение на годините еврото се превърна в най-видимия символ на европейската интеграция и затова банкнотите трябва да продължат да отразяват единството и различността на нашия контитент", допълни той.
Така например на новите банкноти се появява кирилицата, третата официална азбука в Европейския съюз наред с латинската и гръцката след присъединяването на България към ЕС през 2007 година. На картата на континента, изобразена на банкнотите, се появяват и Кипър и Малта - членки на ЕС от 2004 година и на еврозоната от 2008 година.

Графичните мотиви на новите банкноти са вдъхновени от серията "епохи и архитектурни стилове" и запазват доминиращите сиви цветове от първата серия, но общият рисунък е променен. Цифрите са по-големи, което е в отговор на някои забележки на потребители.
Новите евробанкноти ще бъдат в обращение заедно с тези от 2002 година, които постепенно ще бъдат изтегляни. Банкнотата от 5 евро, която е най-използвана и следователно се къса по-лесно, е защитена от специално покритие, което да удължава употребата й. Постепенно в близките години ще бъдат пуснати в обращение купюри от 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро. Новата 10-еврова банкнота е предвидена за 2014 година. За рисунката на единната валута е избран берлинският график Райнхолд Герщетер.
Всички досегашни банкноти от пет евро подлежат на постепенно унищожение, съобщи медийната група Ер Те Ел, цитирана от БТА. Засега не е известно по какъв график ще бъдат унищожавани старите банкноти. Процедурата ще се извършва от централните банки, които ще нарязват купюрите на ситни ленти, след това ще ги пресоват и накрая ще ги предават на общинските власти в метални контейнери.
Два пъти в годината Белгийската централна банка подлага всички евробанкноти, които получава от търговските банки, на пълна автоматизирана проверка. Онези банкноти, които са загубили част от целостта си, или са били увредени и не преминат изпитанието, биват бракувани. Очаква се банкнотите от пет евро да бъдат изтеглени и унищожени автоматично при тези предстоящи проверки, независимо дали са напълно здрави и годни за по-нататъшна употреба. Всяка година Централната банка на Белгия
обработва един милиард банкноти.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039