EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нова €3 млн. инвестиция в Ботевград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова €3 млн. инвестиция в Ботевград

mail11:50 | 05.10.2016прегледи 1517 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Близостта до столицата – само на около 60 километра от София и по-малко от час път с автомобил, както и непосредствената връзка с магистрала „Хемус“, правят Ботевград естествен притегателен център за инвеститори. Последната голяма инвестиция е в размер на 3 млн. евро.

На официална церемония бе открита най-мащабната производствена база в Югоизточна Европа за разработване на термични принтери APS Industrial Park.

Паркът е разположен в индустриална зона Микроелектроника, гр. Ботевград на площ от 17 000 кв.м. В момента това е единствената производствена база на компанията в света и в нея ще се произвеждат над 6 000 000 принтера годишно, които са предназначени за износ в цял свят.

„12 години след като решихме да се преместим в България нито ден не сме съжалявали за решението“, увери собственикът на APS Паоло Визентини. „Убедихме се, че тук има отлични специалисти и благоприятна бизнес среда. Това определи решението ни да продължим с инвестициите си, да разширим производствената база и да построим технологичния парк тук“, коментира съсобственикът на APS Дени Монтагутели.

Първата производствена база е открита в България през 2004 година. Преди години производството на компанията е било в Италия и Китай, но от 2012 година изцяло се премества в България.

В APS Industrial Park ще бъдат открити нови 150 работни места и заедно със сега заетите, в българското представителство на компанията общо ще работят над 300 души.

В модерния комплекс са внедрени най-новите технологии. APS Industrial Park се изгражда в продължение на три години и освен сега съществуващите сгради, в него ще има 3 нови обекта за производство на пластмасови компоненти, за тестване на принтерите и качествен контрол. Изграден е и нов, автоматизиран вертикален склад ‘тип совалка’ Shuttle XP  - за автоматично подаване на компонентите за производство на съответните принтери.

Приложението на термичните принтери е в широк диапазон – POS терминали, касови апарати, терминали за кредитни карти, везни за теглене, тахографи, таксиметри, системи за паркиране, медицинско оборудване и др. Компанията е основен доставчик на Continental, Stoneridge, KFI Trading, Data Modul и др.

Други големи инвеститори в Ботевград

Наскоро друга голяма компания инвестира в Ботевград над 7,6 млн. лв. и получи сертификат за инвестиция клас „А“. Това е „Интегрейтид Микро-електроникс България” ЕООД - поддоставчик и производител на електронни компоненти и услуги за производителите на оригинални електронни и електрически части и устройства за автомобилния, индустриален и битов сектор. Сертифицираният инвестиционен проект предвижда разширение и оптимизиране на технологичните и логистични мощности на компанията в Ботевград и ще доведе до разкриване на над 400 нови работни места. Компанията е собственост на филипинската Integrated Microelectronics (IMI), която през 2011 г. купи белгийската EPIQ, притежаваща завода в Ботевград, съществуващ от 1998 г.
 

Един от най-големите работодатели в града е и заводът за електронни елементи Sensata, който както и Интегрейтид Микро-Електроникс България ползват части от базата на бившия завод за полупроводници.

"Сенсата Технолоджис“ е американска производствена компания със 100-годишна история. Компанията е лидер в развитието, производството и продажбата на сензори и системи за контрол, които намират приложение в различни индустрии. На глобално ниво продуктите се използват в автомобилната индустрия, самолетостроенето, телекомуникациите, корабостроенето, ОВК системите (отопление, вентилация и климатизация), ЖП транспорт, военна промишленост, бяла техника и др. Има бизнес центрове и производства в 16 държави по света, а на българския пазар присъстваме от 2011 г., когато „Сенсата технолоджис“ придоби белгийската Sensor-Nite и фабриката й в Ботевград. Оттогава се разраства в България и в момента работи в София, Ботевград и Пловдив. В София има Бизнес център, в който работят дизайн инженери и тестови инженери, има център за обслужване на клиенти, център за споделени услуги и звено механизация. Компанията е третият по големина работодател в индустриалното производство в България с над 2500 служители. Заводът в Ботевград е най-голямата производствена база в България с над 2000 служители. Там се произвеждат високотемпературни сензори и клиенти са най-големите световни автомобилопроизводители като „Фолксваген“, „Даймлер“, „Форд“, „Фиат“ и др.

Инкотекс груп – холдинг, обединяващ 6 компании, специализирани в разработка, производство, търговия и сервизно обслужване на електронни изделия, инвестира в ново производство на светодиодни (LED) осветителни тела в Ботевград. Официалното отриване на новата производствена линия бе през пролетта на 2011 г., когато бяха разкрити над 100 работни места. Ботевград е избран заради наличието на квалифициран персонал.

GE Pharmaceuticals Ltd. – дъщерна фирма на Генерикон фарма, Австрия и Екофарм, България преди година откри своя втори завод в Ботевград - 6700 кв.м с нова производствена база и модерни складове. С нея производствените мощности бяха увеличени до 75-80 млн. блистера годишно и бе въведена задължителната в близко бъдеще за ЕС система за противодействие на фалшифицирането на лекарства.

Ботевград е известен и с производството на тапети. Фирма „Алмапласт” ЕООД разполага с производствени корпуси и складови бази са разположени на повече от 20 000 кв.м площ. Фирмата е създадена през 2005 година, продължител на традициите на „Пластхим”, а по-късно ИК ”Зелин”.

Впрочем промишлената зона на Ботевград разполага с още много готови сгради, които само трябва да бъдат реновирани и да намерят своите инвеститори. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg