EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нова фабрика за ядки в Г.Лозен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова фабрика за ядки в Г.Лозен

mail07:30 | 19.09.2013прегледи 5368 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

Нова фабрика за обработка на ядки заработи в село Горни Лозен. Фабриката е изградена за две години с проект по мярка 123 от ПРСР. Инвестицията е почти 4 млн. лева, като европейската субсидия е 50%.
Проектът включва планировката, изграждането на производствената сграда и прилежащата й инфраструктура, както и оборудването с две поточни линии за овкусяване и пакетиране на ядки, с общ капацитет 1 200 тона годишно.
Предприятието се разпростира на 1009 кв.м, като застроената площ е 500 кв.м. Фабриката е на 3 нива, а производствената зала е 240 кв.м. и е оборудвана с модерна техника, българско производство.
Компанията - собственик на фабриката е фирма "Вкусна ядка", която е създадена през 2011 година, като нейните продуктите се продават под търговската марка "АЯ (Ядките от А до Я)" и са в средния ценови клас. За 2012 г. фирмата има приходи от 2.496 млн. лв., 440 хил. лв. печалба.
До този момент фирмата е ползвала за своя бизнес мощностите на фабриката Болкан фудс, която се намира в Долни Лозен. Компанията е един от първите вносители на едро и износител на български фъстъци, лешници, слънчогледово и тиквено семе.

На пазара в момента има дефицит на български ядки, коментират експерти, цитирани от agro.bg. Обяснението е, че родното производство не успява да предложи достатъчно суровина. Така за поредна година се стига до ситуацията, в която не достигат наши орехи, бадеми и лешници. Заради това фирмите, които се занимават с търговия на ядки не разчитат само на български производители.
Проблемът е, че производството на ядки не е окрупнено, няма сериозен лидер на пазара. Осезаемо се чувства липсата на големите компании, които да предложат гарантирани количества орехи например. Така родните фирми са принудени да внасят от цял свят – Молдова, Украйна, Турция, Калифорния, Америка. Любопитното е, че българските фъстъци са по-скъпи от вносните. Цената може да варира между 5 и 20% отгоре за българската стока в зависимост от качество. Пзарът на ядки в страната
се оценява на около 100 млн. лв.годишно.


 


Тагове: фабрика, ядки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg