EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нова тарифа за туроператори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова тарифа за туроператори

mail16:00 | 25.07.2013прегледи 1129 коментарикоментари 1


Двадесет пъти се намалява таксата за вписване в Регистъра на туроператорите и туристическите агенти за туроператорите предвижда проектотарифа за таксите, които се събират по Закона за туризма, предложена от Министерството на икономиката и енергетиката за обществено обсъждане.
Пет пъти намалява таксата за разглеждане на заявлението за регистрация за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност, а горната граница на таксите за
категоризация на хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили се редуцира 11 пъти.
В проекта на тарифа за таксите се предвижда за разглеждане на заявлението за регистрация за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност таксата да е
195 лв., а за вписване в Регистъра на туроператорите и туристическите агенти, част от Националния туристически регистър - 230 лв.
В сегашната тарифа за разглеждане на заявлението за регистрация за туроператорска дейност таксата е 1 000 лв., а за туристическа агентска дейност - 500 лв. Таксата за вписване в регистъра на туроператорите е 4 000 лв., а на туристическите агенти - 2 000 лв.
В проекта на това тарифа за категоризиране на места за настаняване клас А - хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, в зависимост от броя на стаите таксите варират между 250 и 450 лв.; за категоризиране на места за настаняване клас Б - семейни хотели, хостели, пансиони и почивни станции - между 210 лв. и 420 лв.; за категоризиране на места за настаняване клас Б - стаи за гости, апартаменти за гости, къщи за гости, бунгала и къмпинги: таксите за легло са 12 лв., за паркомясто за автомобил/каравана/кемпер в къмпинг - 12 лв.
В сегашната тарифа таксите за категоризиране на хотели, мотели, вилни и туристически селища варират от 500 лв. до 5 000 лв. според броя на стаите. Таксите за категоризиране на пансиони, почивни станции, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи, бунгала, къмпинги и туристически хижи са между 250 лв. и 5 000 лв.
В новата тарифа в зависимост от броя на местата за сядане за категоризиране на прилежащи към места за настаняване и самостоятелни заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове таксите се движат между 190 лв. и 480 лв.
Сега таксата за категоризиране за ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе - сладкарници и барове варира от 110 лв. до 1 400 лв.

В проекта на нова тарифа таксата за категоризиране на туристически хижи, туристически учебни центрове и туристически спални - за легло е 10 лв. В проекта на тарифа се предвижда при подаване на заявлението за категоризиране да се заплаща 1/2 от съответната такса, а при получаване на категорийната символика, включваща удостоверение и табела - втората половина от таксата. По новата тарифа за изработване на нова табела от категорийната символика при захабяване на издадената ще се събира такса от 65 лв. Сега за изработване на нова табела се събират такси: за средства за подслон, места за настаняване и заведения за хранене и развлечения - 50 лв.

Източник:БТА

 


 
Коментари
 
Mi DI - 31-07-2013 г. 09:42:23

И като приключи обсъждането, от кога ще влязат в сила тези нови такси?

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg