EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нова стратегия на ЕЦБ на паричната политика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова стратегия на ЕЦБ на паричната политика

mail16:01 | 15.07.2021прегледи 604 коментарикоментари 0


Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува новата си стратегия на паричната политика, изложена в изявление за стратегията на паричната политика.

Управителният съвет счита, че за поддържането на ценова стабилност е най-добре да се определи инфлационна цел от 2% в средносрочен план. Целта е симетрична, което означава, че отрицателните и положителните отклонения на инфлацията от нея са еднакво нежелателни. Когато икономиката се доближава до долната граница на номиналните лихвени проценти, това изисква особено решителни или упорити мерки от страна на паричната политика, за да се избегне трайно отрицателно отклонение от инфлационната цел. Това може да означава и кратък период, през който инфлацията е малко над целевата.

Управителният съвет потвърди също така, че лихвените проценти на ЕЦБ остават най-важният инструмент на паричната политика. Други инструменти като например ориентирът за паричната политика, покупките на активи и операциите по дългосрочно рефинансиране, които през изминалото десетилетие допринесоха за преодоляване на ограниченията, породени от долната граница на номиналните лихвени проценти, ще останат неделима част от инструментариума на ЕЦБ и ще бъдат използвани, както е целесъобразно.

„С радост мога да съобщя, че вчера Управителният съвет одобри новата стратегия на паричната политика на ЕЦБ. Като приемаме за даденост първостепенната задача на ЕЦБ по отношение на ценовата стабилност, посредством прегледа успяхме да анализираме критично представите си, да разговаряме с многобройни заинтересовани лица, да размислим, да обсъдим и да достигнем единомислие как да променим стратегията си. Новата стратегия е здрава основа, която ще ни ръководи при провеждането на паричната политика през следващите години,“ заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Управителният съвет потвърди, че хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) остава уместният измерител при оценката на ценовата стабилност. Той обаче отчита, че включването в ХИПЦ на разходите за жилища, обитавани от техните собственици, би представило по-добре релевантната за домакинствата инфлация, и че това включване представлява многогодишен проект. Затова, междувременно, в своите оценки на паричната политика Управителният съвет ще взема предвид измерители на инфлацията, които включват първоначална оценка на цената на жилищата, обитавани от техните собственици, като допълнение към своя по-широк набор от показатели за инфлацията.

Управителният съвет разбира, че изменението на климата има огромни последици за ценовата стабилност и затова се ангажира с амбициозен план за действие във връзка с климата. 

Първото редовно заседание на Управителния съвет по паричната политика, на което ще бъде приложена новата стратегия, ще се проведе на 22 юли 2021 г. Той възнамерява да подлага периодично на оценка целесъобразността на своята стратегия на паричната политика, като следващата оценка се очаква да се проведе през 2025 г./ЕЦБ


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg