EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова система срещу незаконен риболов в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова система срещу незаконен риболов в ЕС

mail13:50 | 12.04.2011прегледи 1416 коментарикоментари 0


Незаконният риболов ще стане много по-труден с въвеждането на новата система на ЕС за контрол на сектора, съобщи Европейската комисия. С приемането на правила за контрол по цялата пазарна верига ЕС има възможността да създаде култура на придържане към правилата, за да се прекрати прекомерният улов на риба, се посочва в съобщението. Новата система гарантира проследяването на улова от морето до трапезата на купувачите. Компетентните органи на държавите от ЕС ще могат да установяват нарушенията във всеки етап на пазарната верига. Проверките ще бъдат извършвани по еднакъв начин в цяла Европа, а резултатите ще бъдат съхранявани по електронен път. Потребителите ще могат да бъдат сигурни, че купуват единствено законно уловена риба, отбелязва ЕК.
На нарушителите ще бъдат налагани еднакви санкции, независимо къде се намират и каква е тяхната националност. На уличените многократно в незаконен риболов ще бъдат отнемани издадените лицензи, предвиждат новите правила. "Не можем да допускаме дори малък брой рибари безнаказано да пренебрегват правилата. Освен че е несправедливо, това осуетява и усилията за опазване на видовете, води до нелоялна конкуренция, унищожава рибните запаси", коментира еврокомисарят по морските въпроси и риболова Мария Даманаки, цитирана в съобщението.
Чрез новите правила ЕК получава възможността да прави проверки, одити и административни разследвания, както и временно да спира или оттегля финансирането от ЕС за страните нарушители. Предвидена и възможност за намаляване на квотите за улов на риба, когато системата за контрол на някоя държава от Общността се окаже неефективна. ЕК осигурява финансова помощ за изпълнението на мерките, особено в областта на въвеждането на новите технологии в сектора.
 


Тагове: ЕС, риболов, закон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038