EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Нова интрига около Брекзит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова интрига около Брекзит

mail08:09 | 26.11.2017прегледи 7610 коментарикоментари 0


Британското издание The Independent е получило документи, които показват, че преговарящите от страна на ЕС за Брекзит подготвят основата на удар срещу Обединеното кралство, когато се достигне до следващият кръг от преговорите по развода. Брюксел ще постави неприемливи условия за голяма част от министрите в правителството на премиера Тереза Мей.

Изтеклите документи показват, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние иска да постави като условие за получаване на добра сделка за Великобритания „автоматичното“ приемане на новите регулации на ЕС в двугодишния транзитен период след март 2019 година.

Планът, замислен от лидерите на ЕС при закрити врата, ще постави Обединеното кралство в позиция да не може да влияе върху правилата, които приема по време на транзитния период и със сигурност ще разяри противниците на Брюксел в Лондон, като например Борис Джонсън, Майкъл Гоув и Лиъм Фокс, които са решени 2019-а да е последната година на Великобритания със законите на ЕС.

Ходът показва за пореден път, че преговарящите на Съюза са тези, които поставят условията за Брекзит, докато Тереза Мей все още се мъчи да отговори на последните им изисквания, отговаряйки на първия „оттеглящ“ етап от преговорите.

В петък тя се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в опит да спечели подкрепа за плащането на „бракоразводна такса“ от 40 милиарда лири (около 60 милиарда евро) и да даде гаранции за ирландската граница и правата на европейските граждани.

Премиерът е в отчаяние и се моли на европейските лидери да одобрят офертата й за оттегляне по време на декемврийската среща на върха на Европейския съвет, което да позволи на разговорите да преминат към следващата фаза – бъдещите търговски отношения и транзитният период, като нейното политическо оцеляване е обвързано с резултата от усилията й.

Но документите, които The Independent получи показват, че следващият етап ще е също толкова притискащ и в него е заложена политическа бомба – поставянето на условие, което ще раздели правителството на Мей и може да струва премиерското й кресло.

Документа съдържа презентация, подготвена от Барние за 27-те представители на страните-членки на ЕС, в която той казва, че транзитният период на Великобритания трябва да включва „автоматичното приемане от страна на Обединеното кралство на новите правила на ЕС след 30 март 2019 година“.

Главният преговарящ е пределно ясен, че Великобритания „няма да има институционални права, нито присъствие в институциите“, както и „право да гласува“, което означава, че Обединеното кралство ще трябва да следва правила направени в интерес на членовете на Съюза и да ги прилага в своето законодателство, без да има контрол над създаването им.

Потенциалните конфликти за транзитния период тепърва ще излизат наяве, защото от ЕС заявиха, че няма да обсъждат бъдещите търговски отношения, докато не бъде постигнат достатъчен прогрес по текущите теми на преговорите./източник агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972