EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова енергийна стратегия през 2014

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова енергийна стратегия през 2014

mail08:30 | 05.09.2013прегледи 802 коментарикоментари 0


В срок до девет месеца министърът на икономиката и енергетиката трябва да разработи проект на нова енергийна стратегия, която до бъде внесена за приемане в Народното събрание. Това решиха депутатите във връзка с Доклада за състоянието на енергетиката в Република България.
По предложение на Таско Ерменков /"Коалиция за България"/ беше прието да се разработи и проект на национална стратегия за енергийна ефективност.
Парламентът възложи на министъра на икономиката и енергетиката да предприеме и съответните действия по изготвяне на анализ за състоянието в сектор "Енергетика". Той трябва да бъде готов до три месеца и представен в Народното събрание. Анализът трябва да обхваща проблемите при производството, преноса и разпределението на електрическа енергия, сключените от държавните производствени централи основни договори за доставки и продажби, сключените от НЕК дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, договорите и заемните споразумения за реализация на инвестиционни намерения за изграждане на нови  енергийни мощности, както и подсекторите "Топлоснабдяване" и "Газоснабдяване". По искане на Таско Ерменков депутатите приеха да бъдат изследвани и причините за влошаване на енергийната ефективност, както и да се изготви прогноза за енергопотреблението до 2020 година.

Въз основа на резултатите и оценките от анализа, съответните компетентни държавни органи следва да извършат проверка за финансовото и икономическото състояние на предприятията от сектор "Енергетика", като при установяване на нарушения да се потърси отговорност на съответните длъжностни лица, реши още парламентът.

Докладът за състоянието на енергетиката не цели да злоупотреби с конкретни политики, напротив - оттук нататък идеята е да се намерят общи политики, за да се изведе системата от критичното й състояние, коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той посочи, че докладът е обективен, въпреки че според представителите на опозицията едва ли не се прави опит за спекулиране с данните. Енергетиката е в изключително тежко състояние. За периода 2009-2013 г. задълженията на дружествата под шапката на БЕХ нарастват с 1,5 млрд. лева, посочи министърът. Той отбеляза, че има проблеми с инвестиционните и ремонтните програми, дружествата са оставени без наличен финансов ресурс, заради увеличаването на дивидента от 50 на 80 процента.
Драгомир Стойнев посочи, че са предприели мерки за намаляване на цената на тока, за отпушване на износа на електроенергия и за повишаване на цената на въглищата. Системата в момента е по-стабилна от това, което заварихме, заключи министърът.

Източник:БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg