EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Нова електронна система в НАП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нова електронна система в НАП

mail12:30 | 02.12.2013прегледи 729 коментарикоментари 0


НАП приключи успешно изпълнението на договор за изграждане на информационна система „Взаимна помощ при събиране“. Системата е разработена по проект „Разработване и внедряване на електронен регистър за обезпечаване на дейността по административното сътрудничество с държавите-членки на ЕС при събиране на публични вземания – Информационна система „Взаимна помощ при събиране” по Оперативна програма “Административен капацитет” (ОПАК), в изпълнение на договор № A 11-31-8/15.02.2012 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПАК, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Електронната система ще обслужва дейността на НАП, свързана с административното сътрудничество между държавите-членки на ЕС при събиране на публични вземания. Системата ще обработва и съхранява информация за следните видове вземания:
1. данъци, включително акцизи, митни сборове и такси, събирани от или за сметка на държавата и общините или за сметка на Европейския съюз;
2. възстановявания, интервенции и други мерки, които са част от системата за пълно или частично финансиране от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, включително сумите, подлежащи на събиране във връзка с тези действия;
3. такси и други публични вземания, предвидени съгласно общата организация на пазара в сектора на захарта;
4. имуществени санкции, глоби, такси и допълнителни такси, свързани с вземанията, за които може да бъде отправено искане за взаимна помощ.
5. такси за издаване на удостоверения и други документи, свързани с установяването, обезпечаването и събирането на данъци, акцизи и митни сборове;
6. лихви и разноски, свързани с вземанията по т. 1 - 5.
Разработката на системата стартира в началото на 2013 г. след проведена открита процедура по реда на ЗОП и сключен договор за възлагане обществена поръчка между НАП и външен изпълнител – фирма Мусала Софт. През месеците август и септември 2013 г. разработената електронна система премина поредица от тестове в НАП, които приключиха успешно в началото на месец октомври. В рамките на проекта бяха проведени обучения на служители на НАП за работа със системата и бяха разработени ръководства за крайните потребители. В края на м. октомври системата бе внедрена за опитна експлоатация, а от 11.11.2013 г. тя е пусната в реална експлоатация.
Реализираният проект спестява много време, повишава административната ефективност на НАП и качеството на взаимодействие с административните звена в държавите-членки на ЕС. Системата подобрява и обслужването на гражданите и бизнеса чрез по-бърза обработка на публичните им задълженията към други държави-членки на ЕС и съответните им погасителни вноски. Чрез системата ще се поддържа актуална и точна информация за изтичащи срокове, размера и погасяването на публични задължения /данъци, митнически такси, глоби и др./ към бюджета на РБ на лица от други държави-членки на ЕС.
Информационната система вече се ползва активно от служителите на НАП, които осъществяват административното сътрудничество с държавите-членки на Европейския съюз.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg